Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Dag van het Eczeem

Dag van het Eczeem


Op 14 september waren we met de AllergieDiëtisten aanwezig op de “Dag van het Eczeem”, georganiseerd door Allergienet. Dit was een infodag met interessante lezingen.

Dr. Bosmans, onderzoeker van de UGent beet de spits af met “Alles over jeuk!”. Als er iets vervelend is aan eczeem, dan is het wel de jeuk. Dr. Bosmans besprak zijn “muizenonderzoek” waarmee hij hopelijk in de toekomst (bepaalde) jeuk onder controle kan krijgen. Het zal nog niet voor morgen zijn maar er is hoop voor de toekomst.

Dr. Gutermuth, diensthoofd dermatologie van het UZB, vertelde ons over biologicals. Dit zijn, in het kort uitgelegd, geneesmiddelen bestaande uit natuurlijke eiwitten die ziekteprocessen beïnvloeden. Eczeem is voor iedereen anders. De dokter wist ons te vertellen dat nieuwe medicatie op komst is zodat er ook meer individuele behandelingen kunnen opgestart worden. Gepersonaliseerde geneeskunde is belangrijk.

         

Na een pauze met lekkere (glutenvrije) versnaperingen en een drankje nam dr. Grosber, kliniekhoofd dermatologie van het UZB, het woord over de verzorging van de huid bij eczeem. Hydrateren van de huid is heel belangrijk. En opgelet, de ene cortisonenzalf is de andere niet. Informeer je goed bij de arts welke zalf bruikbaar is voor jouw huid en op welke plaatsen op het lichaam je deze mag smeren. Dit praktisch halfuurtje werd gevolgd door een uiteenzetting van de rechten van de patiënt. En tot slot werden we warm gemaakt voor een vakantie voor onze huid in Avène, een kuuroord voor de huid in Zuid-Frankrijk.

En wat deden wij daar, als AllergieDiëtiste? Wij hadden een infostand waar de deelnemers kennis met ons konden maken, hun vragen stellen rond voedselallergie en/of intolerantie en het verband hierbij met hun eczeem.

Wist je dat 50 % van de kinderen met eczeem een voedselallergie hebben, vooral koemelk en kippenei? Eczeem is een risicofactor om een voedselallergie te ontwikkelen. Het allergeen dringt via de beschadigde huid het lichaam binnen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met eczeem 6 keer meer kans hebben om een ei-allergie te ontwikkelen en 11 keer meer kans voor een pinda-allergie.

Bij adolescenten en volwassenen met eczeem is er zelden een voedselallergie aanwezig. In geval van pollenallergie kan het eczeem wel verergeren door het eten van pollen-gerelateerd voedsel o.a. pit- en steenvruchten, noten, rauwe groenten … Enkel in geval van klachten dienen deze voedingsmiddelen vermeden te worden.

In onze diëtistenpraktijk zien we wel regelmatig mensen die reageren op pseudo-allergenen. Dit zijn biogene amines, salicylaten, kleurstoffen, bewaarstoffen en smaakversterkers. Er zijn echter weinig onderzoeken gebeurd bij volwassenen. Voedselallergieën kunnen gediagnosticeerd worden door een huidpriktest en een bloedtest. Voor pseudo-allergenen bestaat er helaas geen test. We kunnen enkel afgaan op het verhaal en elimineren en herintroduceren. Vermoed jij een link tussen jouw voeding en jouw eczeem? Neem dan contact op met een allergiediëtist (link website). We gaan dan samen op zoek naar jouw trigger.

 

Het was in ieder geval een geslaagde infonamiddag. We waren blij dat we aanwezig konden zijn!

Hilde Winters

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!