Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Waarom kan een dieet helpen bij kinderen met ADHD?

Waarom kan een dieet helpen bij kinderen met ADHD?


In 2011 had een onderzoek uit Wageningen aangetoond dat zes van de tien kinderen met ADHD grote gedragsverbeteringen lieten zien na een speciaal dieet. Nu zeven jaar later, zijn twee nieuwe studies op zoek naar de precieze oorzaak van die gedragsverbeteringen.

In 2011 toonden onderzoeker Lidy Pelsser en collega’s een verband aan tussen ADHD-klachten en hun voedingspatroon. Door het volgen van een beperkt eliminatiedieet, het RED-dieet of fewfoods-dieet genoemd, namen de klachten van de kinderen significant af. Een geweldig resultaat. Heeft het te maken met voedselovergevoeligheden, met een genetische afwijking, met darmbacteriën of nog iets heel anders? Het onderzoek gaf nog geen antwoorden op die vragen. Daarom lopen er nu 2 studies die proberen uit te vinden hoe het dieet precies werkt.
Eén van de studies, de BRAIN-studie volgt 100 jongens met ADHD van acht tot tien jaar tijdens het fewfoods-dieet. Tijdens de studie probeert men dieper te graven door voor en na het vijf weken durende dieet allerlei te meten zoals: stoffen in het bloed, urine, ontlasting, darmbacteriën, hersenactiviteit, verschillen in DNA … Met vooral de focus op de darmbacteriën en de hersenactiviteit. Darmbacteriën zetten voedsel om in stoffen die via je bloed in de hersenen komen. Zo kunnen ze impact hebben op ons functioneren en ons gedrag. Tijdens het dieet houden de ouders en kinderen een uitgebreid dagboek bij waarin het gedrag, bijzondere omstandigheden en de voeding worden genoteerd.
Over de inhoud van het fewfoods-dieet kunnen de onderzoekers niet veel prijsgeven omdat ze niet willen dat ouders dit zelf al uitproberen. Als je het niet goed doet, heb je kans dat het niet werkt. Misschien is ADHD wel een soort voedselovergevoeligheid. Het is geen allergie, want er zijn geen IgE-antistoffen in het bloed te vinden. Daarom dat men nu die andere testen gebruikt. Ook coeliakie en astma werden vroeger als psychiatrische stoornissen aanzien en nu weten we wel beter.
OF een kind ADHD krijgt is aan de ene kant genetisch bepaald, maar aan de andere kant afhankelijk van omgevingsfactoren zoals voeding. Ze onderzoeken nu hoe het kan dat voeding zo’n groot effect kan hebben op ADHD.
Een dieet volgen is zwaar en vergt veel inspanning voor de omgeving en het kind. Dus de onderzoekers willen kunnen voorspellen of een dieet zinvol is. De onderzoekers hopen aan de hand van stoffen in het bloed of de ontlasting te kunnen bepalen of aanpassingen in de voeding effect hebben, zodat alleen deze kinderen het dieet gaan volgen.
De eerste resultaten worden verwacht in 2020, maar erna zijn nog studies nodig om het praktisch in de praktijk te kunnen toepassen. Het zal dus nog even duren voor een specifieke dieetbehandeling tegen ADHD gangbaar wordt.

Bron: Allergie&voeding december 2018

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!