Gelukkig loopt de winter op z’n einde, we kijken allemaal enorm uit naar de lente. De eerste lente-verschijnselen duiken op. Voor sommigen gaat dit jammer genoeg gepaard met niesbuien, jeukende ogen, kriebel in de keel en een loopneus. En spijtig genoeg voel je je dan meestal ook nog lusteloos, enorm vermoeid en ben je helemaal niet geconcentreerd. Herkenbaar?
Join the club! Jij behoort waarschijnlijk tot de “gelukkigen” met hooikoorts of pollenallergie. Begin maart staat de hazelaar en els in bloei. Afhankelijk van het weer kan ook de berk (meestal vanaf april) voor hinder beginnen zorgen. Reageer jij niet op boompollen, maar op graspollen? Grote vossenstaart is bij de vroege grassen, de andere grassen volgen één of twee maanden later.
Hooikoorts geeft al veel vervelende klachten, maar jammer genoeg treedt er steeds vaker nog een kruisreactie met voedsel op. Hoe komt dat? Wel als je de deeltjes van de pollen, waar jij gevoelig op reageert, helemaal uiteen gaat rafelen, dan zijn er verschillende onderdeeltjes de oorzaak van het kwaad. Die onderdeeltjes noemen we componenten van het allergeen. Het allergeen is hier dan de boompollen of de graspollen. Deze onderdeeltjes (componenten) zijn in voedingsmiddelen vaak ongeveer hetzelfde aanwezig. Ons lichaam ziet het verschil niet of onvoldoende, waardoor we ook op het voedingsmiddel reageren. Ongeveer 55% van de mensen met een pollenallergie, krijgen ook last bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen.
Welke voedingsmiddelen kunnen klachten geven?
Bij boompollen: aardappel, pit- en steenfruit (appel, peer, kers, perzik,…), sommige groentesoorten (wortel, selder, tomaat, …), noten (hazelnoot, cashew, …), pinda
Bij graspollen: aardappel, sommige groentesoorten (tomaat, …), granen (tarwe, boekweit, …), peulvruchten (erwt, pinda, soja), kiwi
Oei, moet ik nu alles gaan mijden?
Bij een kruisallergie is de meest voorkomende klacht het OAS (oraal allergiesyndroom). Dit is meestal niet zo ernstig en beperkt zich tot klachten in de mond en keel (jeuk in mond, gehemelte en keel, irritatie en blaartjes in de mond, zwelling van lippen of tong, een beklemd gevoel in de keel). De symptomen treden onmiddellijk na inname op maar zijn ook snel weer weg. Helaas kunnen de klachten in sommige gevallen ook ernstiger worden en zelfs tot anafylaxie lijden. Dit is een zeer ernstige vorm van een allergische reactie. De symptomen gaan plots overal optreden (via huid, via hart, via longen, via maag, …).
Dit klinkt ernstig en je zou er schrik van krijgen. Gelukkig blijven bij de overgrote meerderheid van de mensen de klachten beperkt tot OAS. Deze mensen kunnen in principe de voedingsmiddelen zelfs blijven eten. Ieder kan voor zichzelf uitmaken hoe hinderlijk de klachten zijn en of je het voedingsmiddel toch wil blijven eten (omdat je het doodgraag eet bijvoorbeeld). Reageer jij ernstiger dan is het uiteraard NIET de bedoeling om het voedingsmiddel te blijven eten. Een strikt dieet dringt zich dan op.
Soms weet je zelf niet goed op wat je nu reageert. Dan is een bezoek aan een gespecialiseerde allergiediëtist zinvol. De diëtist kan de boosdoeners meestal snel detecteren en op die manier hoef je niet onnodig allerlei gezonde voedingsmiddelen te weren.
Nog 2 tips om mee te geven:
- de meeste voedingsmiddelen kunnen wel verdragen worden wanneer deze verhit zijn bijvoorbeeld gekookte aardappelen, gestoofde wortelen, gebakken appeltjes, …
- in het pollenseizoen (nu dus, als we spreken over boompollen en graspollen) geven voedingsmiddelen vaker klachten, buiten het seizoen kunnen deze soms zonder klachten gegeten worden
Onlangs sprak een patiënt me voorzichtig aan over het feit dat ze na het eten van een appel, altijd een dove tong en tintelende lippen had. Ze had dat al wel eens verteld tegen vrienden, collega’s maar niemand nam haar serieus en soms werd er al wat smalend mee omgegaan. Bij deze weer een raadsel opgelost.
Groetjes,
An