Jullie hebben al vernomen in de vorige blog dat we ons in Londen bijscholen over het low-fodmap dieet. Om ons echt volledig onder te dompelen in de materie van het low-fodmap dieet hebben we de taak gekregen om zelf een week fodmap-arm te eten. Ik zag dit wel goed zitten, aangezien ik uit het verleden al weet dat ik reageer op fructose, fructanen en gluten. Op het eerste zicht leek het een heel doenbare opdracht voor mij. Tot ik nog eens goed de lijst overliep en me realiseerde dat het gezin toch ook wat mee zou moeten doen!!
Dat was al minder, met een dochter die ook verteringsproblemen heeft en een man die de fodmaprijke voedingsmiddelen graag eet en wantrouwig is over andere voeding en bereidingen. Dus toch maar even goed voorbereiden.
Hoe heb ik dit aangepakt:
- Ik heb even nagekeken wat mijn voeding normaal is. Zo had ik duidelijk inzicht welke voedingsmiddelen ik zou moeten wijzigen.
- Nagedacht welke variatie ik zou kunnen hebben met de voedingsmiddelen die toegestaan zijn. Ik heb onze dieetlijsten goed kunnen gebruiken. Wanneer ik twijfelde over een voedingsmiddel of deze toegelaten is of niet, nam ik onze dieetlijst.
- Daarna heb ik een weekmenu opgemaakt om mijn boodschappen te plannen. Dit vond ik heel handig, zodat ik vooraf wist wat ik ging maken.
Vooral de groenten vond ik moeilijk om bepaalde niet of weinig te eten zoals broccoli, bloemkool. Deze staan bij ons wekelijks op het menu. Een voordeel was wel dat we andere groenten zoals knolselder en chinese kool gegeten hebben wat we anders niet vaak doen. Doordat broccoli maar in kleine portie mocht gegeten worden heb ik ook meer verschillende groenten samen als gerecht gemaakt. Voor de kinderen was dit niet evident en daardoor heb ik wel groenten apart gehouden voor hen.
Ook in de winkel was ik toch opmerkzamer wat ik kocht, toch nog extra de verpakking bekijken zodat het zeker ok was. Nu besef ik dat dit voor jullie, die niet zo vertrouwd zijn met voeding, niet altijd evident is. Voor mij is dit een goede leerschool zodat ik de knelpunten leer kennen om jullie nog beter te kunnen begeleiden. Mijn boodschappen hebben wat meer tijd genomen en ik vond het wel fijn om alles eens nauwkeurig te bekijken.
Thuis heb ik me dan voorbereid en zelf mijn granola gemaakt, zeker voldoende voor 1 week. Ook heb ik een bananenbrood (zie receptenbundel) gebakken als variatie op het glutenvrij brood.
Toch was het niet zo gemakkelijk om voor alles een alternatief te vinden. Normaal eet ik niet veel vlees, maar vaak vegetarisch. Doordat soja/tofu, kikkererwten en dergelijke niet mogen of beperkt toegelaten zijn is het toch zeer moeilijk om volwaardig vegetarisch te blijven eten. Ik zal nog eens extra tijd moeten voorzien om hiervoor een oplossing te zoeken, want dit is me niet goed gelukt. Zelf vleesvervangers maken en op de hoeveelheden letten is de beste oplossing, maar ja tijd ontbreekt ons vaak! Dus ik heb gekozen om wat meer vis en kip (zuivere producten) te eten.
Eens alles in huis was en ik wist wat en wanneer menu’s gingen eten dacht ik: “Zo zal het me wel lukken.”
Maar natuurlijk heb je altijd van die onvoorziene omstandigheden, zoals gaan winkelen en dan iets blijven eten. Je kan de kaart wel bekijken, maar ja de volledige bereiding is niet te lezen op de menukaart. Ik heb gekozen voor het vegetarisch gerecht, op basis van kikkererwten. Ik heb de portie beperkt en de warme groenten mochten we zelf kiezen waardoor ik groenten laag in fodmaps kon nemen. Een ander moeilijk moment was de bijscholing van de diëtisten. Ik heb nagevraagd of er een alternatief voor het broodje kon voorzien worden. Leuk dat het kon: een salade met kip. Indien er geen alternatief was zou ik wel zelf mijn eten meegenomen hebben.
Zelf heb ik ondervonden dat het heel belangrijk is als je aan het dieet start dat je je goed voorbereid! Vooraf organiseren en navragen als je ergens naartoe gaat of er een alternatief kan voorzien worden of je best zelf iets meebrengt. Zodat je niet in de verleiding kan komen en je dieet strikt kan blijven opvolgen voor het beste resultaat. Mensen houden graag rekening met je, maar het goed uitleggen is wel belangrijk. Want met de beste bedoelingen die ze hebben, krijg je vaak toch voedingsmiddelen die niet kunnen.
Het moeilijke is natuurlijk ook wel dat je vaak leeft in een gezin met man en kinderen. Dus probeerde ik zoveel mogelijk hetzelfde voor iedereen te maken, maar als ze eens bereid vlees aten, nam ik gewoon een stuk puur vlees. Dus het is niet dat je dubbel moet koken, maar soms een kleine aanpassing is wel haalbaar vind ik. Toch moet je attent blijven, want een gewoonte zoals ajuin in de soep, kan nu wel niet. Ben je ervan bewust, een restje koek van de kinderen opeten is snel gebeurt.
Eens je bezig bent, vond ik het wel makkelijker, mijn weekje was snel voorbij en de volgende dagen was ik blijkbaar nog altijd wat gefocust op wat eet ik en mag dit?! Dus eens gestart vind ik het haalbaar om verder te doen. Vooral het begin hoe kan en zal ik veranderen is het moeilijkst. Je weet dat het tijdelijk is en na de periode is het opbouwen en zien waarop je reactie doet.
Veel succes ermee en weet dat wij er zijn om jullie te helpen, maar vooral te adviseren en te ondersteunen!
Hierbij nog een gemakkelijk, snel recept voor pannenkoeken als ontbijt.
Ingrediënten:
100ml lactosevrije melk
75g havermout
1ei
1banaan (geen zwarte plekken op de schil)
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een maatbeker.
Meng vervolgens met een staafmixer alles goed door elkaar zodat het een lekker beslag wordt.
Doe een klein beetje bakvet in een pannetje en laat het smelten.
Maak vervolgens circa 12 pannenkoeken en laat ze 3 min. bakken aan elke zijde op een klein vuurtje. Als ontbijt mag je er 4 eten.
Smakelijk Marieken