Voedselovergevoeligheden is een brede term, want dit omvat zowel de allergieën, als de intoleranties, als de voedselaversie. Vandaag wil ik het enkel over de voedselallergieën hebben.
In onze dagdagelijkse praktijk hebben we diverse aanmeldingen en zijn er 2 belangrijke groepen namelijk
- Babies, peuters
- Kinderen en volwassenen
Waarom deel ik ze op deze manier in? Wel bij de babies en de peuters zien we vooral koemelk- en kippenei-allergie (igE-gemedieerd) en de niet IgE-gemedieerde allergieën. Voordeel hiervan is dat er een grote kans op uitgroei is. Bij de kinderen en volwassenen zien we IgE-gemedieerde voedselallergieën waar de kans op uitgroei veel kleiner is (denk maar aan allergie voor pinda, noten, vis, schaaldieren …). Naast deze zien we ook heel wat kinderen en volwassenen die een afspraak maken owv een kruisreactie. Dit laatste zien we de laatste weken weer frequent opduiken. Reden? De ons alomgekende boompollen.
We kennen al langer het fenomeen dat iemand die allergisch is voor boompollen plots reageert op rauwe wortel, appel, steenfruit, rauwe aardappel … Hoe komt dat? Dat deeltje in de boompollen waarop iemand allergisch reageert, zit schijnbaar ook in verschillende voedingsmiddelen. Schijnbaar?? De deeltjes lijken nagenoeg exact op mekaar en ons lichaam kan het onderscheid niet maken. Voordeel: dat deeltje is helemaal niet stabiel waardoor het vernietigd wordt in een zuur milieu (bijvoorbeeld onze maag) en bij verwarming. Hierdoor kan een gestoofde wortel zonder klachten gegeten worden en een rauwe wortel niet. Een rauwe aardappel kan klachten geven tijdens het schillen ervan (door per ongeluk met je hand je gezicht aan te raken, oeps, plots jeukende ogen, zwelling aan het oog …) … Voor heel wat mensen is die eerste reactie echt wel schrikken, een vreemd gevoel. Hierdoor is er vaak angst om het voedingsmiddel nog te consumeren. Daarnaast is het lijstje mogelijke kruisreacties ellenlang. Door de angst om te reageren, laat men meer en meer voedingsmiddelen, zonder dat er in het verleden reacties waren.
Een allergiediëtist kan dan soelaas bieden. De bijkomende expertise ‘allergie’ is een must. Waarom? Voor ons is het heel belangrijk na te gaan of er een allergoloog bezocht werd in het verleden, welke resultaten er zijn, hoe de reacties waren … Want als de diëtist er zomaar vanuit gaat dat het om een kruisallergie gaat en er is toch sprake van een primaire allergie is dat zeer gevaarlijk. Een goed diëtistisch onderzoek is hier heel belangrijk.
In de meeste gevallen is een kruisreactie vrij onschuldig (hoewel heel vervelend) en kunnen voedingsmiddelen verhit gewoon geconsumeerd worden. Maar er zijn toch situaties waarbij de reacties heftiger zijn, bijvoorbeeld bij mensen die een bariatrische ingreep hebben gehad, bij mensen die maagzuurremmers nemen, in volle boompollenseizoen … Daarnaast hangt de reactie ook van andere factoren af, bijvoorbeeld de hoeveelheid ingenomen voedingsmiddel, hoelang verhit …
Een kruisreactie op boompollen (uitgekozen omdat de pollen talrijk aanwezig zijn, maar er zijn nog vele andere kruisreacties) lijkt banaal, maar is ernstig. Cliënten vragen zich terecht af: blijven er nu steeds nieuwe voedingsmiddelen bijkomen of worden de symptomen steeds erger of durf ik een bepaald voedingsmiddel terug proberen …
Herken je jezelf hierin? Neem contact op met een allergiediëtist zodat je voeding zo optimaal mogelijk kan samengesteld worden. Wist je trouwens dat ons netwerk 50 praktijkadressen telt. Er is vast iemand bij jouw in de buurt. En anders is online (door corona goed ingeburgerd) een oplossing. PS Het kan zijn dat de allergiediëtist je eerst moet doorverwijzen naar een allergoloog. Het is de kunst om toe te laten.
Groetjes,
An