Voeding is een belangrijke trigger voor allergische reacties. 60% van de voedingsallergieën bij oudere kinderen, adolescenten en volwassenen hebben te maken met inhalatieallergieën (allergie door inademen van bijvoorbeeld boom- of graspollen).
Hoewel de epidemiologische (is het onderzoek naar gezondheid en ziekte bij de mensen) gegevens schaars zijn, lijkt het logisch dat de toename van pollenallergie gevolgd zal worden door een toename van kruisreacties op voedingsmiddelen. De stoffen in bijvoorbeeld pollen die een allergische reactie uitlokken vinden we bijna hetzelfde terug in sommige voedingsmiddelen. Als iemand ook hier op reageert, noemen we dit een kruisreactie.
Je kan voor heel wat verschillende zaken allergisch zijn (zoals: bomen, grassen, onkruid, huisstof,…) en voor elk allergeen zijn er heel wat mogelijke kruisreacties met voedingsmiddelen. Het OAS (orale allergie syndroom) is de meest voorkomende voedselallergie bij adolescenten en volwassenen. De eerste inname van een voedingsmiddel kan al leiden tot een kruisallergische reactie. De symptomen treden op binnen de 5 à 15 minuten tot 2 u na inname van het voedsel. De meest voorkomende klachten van OAS zijn jeukende lippen, zwelling in de mond,…. Klachten ter hoogte van de luchtwegen of cardiovasculaire klachten zijn eerder zeldzaam.
Berkenpollen:
Berkenpollenallergie komt heel vaak voor en de kruisreacties zijn meestal mild van vorm. Het zijn warmtegevoelige stoffen die dus geen last meer geven na verhitting van het voedingsmiddel.
Kruisreacties kunnen voorkomen bij: appel, kers, peer, perzik, selder, wortel, hazelnoot, sojaboon, kiwi, pinda. Soms kunnen geroosterde hazelnoten en verwarmde selder wel hevigere klachten geven.
Bijvoet (onkruid):
Door de late zomers hier in Europa komen bijvoetpollen meer voor. Een kruisreactie met voedsel komt minder frequent voor dan bij de boompollen. Als er zich toch een kruisreactie voordoet, is de reactie vaak heftiger. Een voorkomende kruisreactie is bijvoorbeeld op selder.
Gras:
De graspollen zijn wereldwijd de meest voorkomende allergenen in de lucht. Het verband tussen graspollen en voedingsallergie is twijfelachtig.
Ambrosia:
In onderzoek ziet men geen reacties op voedingsmiddelen die kruisreageren met ambrosia, hieruit besluit men dat een kruisallergie met ambrosia onwaarschijnlijk is.
Plantaan:
Er is nog weinig bekend rond kruisreagerende voedingsmiddelen, wel weten we dat er een reactie met perzik kan optreden.
Latex:
Latex allergie komt sinds de jaren ’80 meer voor, vooral door het gebruik van latex handschoenen. Personen met latexallergie kunnen ook allergieën ontwikkelen voor avocado, banaan, kiwi, kastanje en andere voedingsmiddelen. Onlangs werd ook cassave en currypoeder als kruisreagerende allergenen gemeld. Lokale reacties zoals lichte tot matige OAS (orale allergie syndroom) zijn de meest voorkomende. Bij ongeveer 10% komen er wel ernstige anafylactische symptomen voor.
Huisstofmijt:
Het allergisch eiwit is ook aanwezig in schaaldieren en er zijn reacties tegen garnaal gemeld. Ook met weekdieren en vooral met slakken zijn kruisreacties vastgesteld.
Dieren:
Het varken-kat syndroom en vogel-ei syndroom zijn de 2 meest beschreven syndromen.
Personen met allergie voor katten reageren soms ook na inname van varkensvlees.
Bij personen met een allergie voor vogels ziet men dan weer af en toe een reactie op kippenei.
Personen met een vermoeden van kruisallergie kunnen zich best laten begeleiden door een allergoloog of allergiediëtist. Op basis van een goede anamnese kan dan advies opgesteld worden en kunnen voedingsaanpassingen gedaan worden.
Bron: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/all.12666/epdf