Nog even en de zomer is in het land, tijd voor lange wandelingen, gezellige picknicken, ontspannend kamperen, … en tijd om op te letten voor tekenbeten! Teken zijn kleine insecten (1 tot 3 mm groot) die vooral leven in struiken, hoog gras, bossen en weiden. Tekenbeten kunnen, in zelzame gevallen, een allergie voor rood vlees veroorzaken o.a. rundsvlees, kalfsvlees, varkensvlees en wild (vlees van zoogdieren). Wit vlees zoals kip en kalkoen geven geen probleem.
De beet van bepaalde types teek kan een vleesallergie veroorzaken. Je hebt de “Lone star teek’ in de Verenigde Staten. Dat is wel ver van ons af, toch blijft waakzaamheid aanbevolen want ook in landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Japan, Korea en Australië zijn gevallen van vleesallergie na een tekenbeet gemeld. De kans is dus groot dat ook andere teken een vleesallergie kunnen veroorzaken. Zo werd ook in Nederland reeds een vleesallergie na een tekenbeet geregistreerd. De tekenbeet kwam van dezelfde soort teek als deze die soms de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
Hoe kan die allergie ontstaan? De teek bijt dieren en zuigt bloed uit een zoogdier bv. wild waardoor het speeksel van de teek een suikerverbinding genaamd alfa-gal kan bevatten. Als een individu gebeten wordt door die teek ontwikkelt het menselijk lichaam antistoffen tegen deze stof. Maar alfa-gal zit ook in rood vlees. Dit zorgt ervoor dat er na het eten van rood vlees ook een afweerreactie in ons lichaam ontstaat. Men noemt dat een kruisallergie. Soms blijft het bij jeuk en netelroos, maar er kan ook, in zeldzame gevallen, een anafylactische shock optreden. De reactie volgt meestal enkele uren (2 tot 6 uren) nadat het vlees gegeten werd. Het is nog niet duidelijk of deze allergie blijvend is. Meestal verminderen de symptomen met de tijd tenzij men opnieuw gebeten wordt door een teek.
Bronnen:
https://www.ntvg.nl/artikelen/het-alfa-galsyndroom-allergische-reacties-op-vlees