Deze bekende kinderfeesten zijn best wel lastige dagen voor kinderen met een voedselallergie. Je kind wordt met zoveel lekkers geconfronteerd, waardoor het soms zelfs gevaarlijk wordt. In Vlaanderen zijn de kinderfeesten zeer divers.
Sint-Maarten
In Vlaanderen wordt Sint-Maarten (11 november) vooral gevierd in de Oostkantons, West-Vlaanderen, de streek rond Aalst en Dendermonde, Mechelen, Burcht, Limburg, …
Hoe dit gevierd wordt is zeer verschillend van regio tot regio. In Mechelen gaan kinderen van deur tot deur (vaak zijn ze verkleed). De kinderen zingen een eigen ‘Sinte Mette’ lied. In Limburg zijn de vreugdevuren typisch, meestal samen met een optocht. De kinderen krijgen nadien een oliebol. Ook hier ziet men in meer en meer dorpen dat de kinderen nadien van huis naar huis gaan, een lied zingen en beloond worden met lekkernij. In West-Vlaanderen worden optochten gehouden, nadien krijgen de kinderen een zak met lekkernijen.
Sinterklaas
Sinterklaas (6 december) wordt in de meeste delen van Vlaanderen gevierd. Het is gebaseerd op de traditie over de bisschop van Myra, Sint-Nicolaas, die vanaf de derde eeuw na Christus in Klein-Azië leefde. Voor 6 december zijn er vaak al sinterklaasfeestjes op school, in de sportclub, … Kinderen krijgen van de Sint een zakje snoep, speculaas, chocolade en een mandarijntje.
Nieuwjaarszingen
Nieuwjaarszingen is een gebruik dat vooral voorkomt in de Kempen en het Hageland. Kinderen komen op oudejaarsdag (31 december) van deur tot deur en zingen een kort liedje met de beste wensen voor het nieuwe jaar. Vroeger kregen de kinderen vooral een cent, vandaag de dag krijgen de kinderen vooral snoepgoed.
Wij geven graag enkele tips zodat het leuke tradities blijven, zonder dat er medische hulp vereist is.
LEES STEEDS WAT JIJ OF JE KIND EET
• Lees steeds de etiketten van al het snoepgoed dat jij of je kind kreeg. Veel snoepgoed bevat allergenen zoals pinda, noten, melk, eieren, soja of tarwe.
• Maak op voorhand met je kind de afspraak dat snoepgoed zonder een ingrediëntenlijst niet opgegeten kan worden. Je kan bijvoorbeeld op voorhand afspreken met vrienden of familieleden om deze te ruilen of je kan voorstellen aan je kind dit snoepgoed te bezorgen aan kinderen die het minder goed hebben.
• Leer je kind dat het geen zelf gebakken koekjes, taartjes, … mag aanvaarden en dat het niet mag proeven van dit koekje, ook niet een klein stukje omdat het vriend(innet)je aandringt.
GEEF ZELF HET GOEDE VOORBEELD
• Zoek zelf alternatieve lekkernijen, vrij van pinda, noten, melk, ei, soja en tarwe.
• Geef in plaats van snoepgoed een lekker stuk fruit of een centje.
INFORMEER
• Zorg er steeds voor dat de leerkrachten, sportbegeleiders, jeugdleiding, … goed geïnformeerd zijn. Dat deze personen weten wat je kind wel en niet mag eten, dat ze weten hoe een epi-pen werkt.
• Zorg dat je kind (als het wat ouder is J) nooit alleen gaat zingen en steeds een epi-pen bij zich draagt.
• Zorg dat de omgeving en je kind de symptomen van een anafylactische reactie goed kennen. Wanneer moet welke medicatie toegediend worden?
Lijkt dit allemaal plots wel heel ernstig? Geen paniek, gelukkig komt het zelden zo ver. Een voorbereid persoon is er twee waard. Als je dit plan volgt, is er geen reden tot paniek en kan je je kind met een gerust hart wegsturen met zijn/haar vrienden.