Onlangs spraken we op een infoavond over voedselallergie en -intolerantie. Wat op zo’n avond opvalt is dat veel mensen niet goed weten of ze nu een voedselintolerantie hebben, een voedselallergie, of misschien zelfs geen van beiden. Men gaat zelf op zoek naar informatie en er is heel veel terug te vinden over het onderwerp. Daardoor is het soms moeilijk door de het bos de bomen nog te zien. Het belangrijkste advies is dan ook dit: enkel een correcte diagnose kan die twijfels wegnemen.
Een voedselallergie kan worden vastgesteld door een allergoloog. Het immuunsysteem speelt een grote rol bij een voedselallergie. Ons lichaam reageert namelijk door afweerstoffen aan te maken tegen het ‘allergeen’, een bepaald eiwit uit onze voeding. Wanneer we (eender welke hoeveelheid van) dit allergeen binnen krijgen, komen deze afweerstoffen in actie en komt er histamine vrij uit de mestcellen. Histamine zorgt dan voor de nodige klachten. Een bloedtest en huidpriktest kunnen ondersteunende informatie bieden, maar het meest belangrijke in de weg naar een correcte diagnose is de anamnese. In een anamnese worden o.a. je klachten uitgebreid besproken.
Voedselintolerantie wordt vaak verward met voedselallergie, omdat de klachten erg gelijkaardig zijn. Hierin is echter ons immuunsysteem niet betrokken en de reactie verloopt via een andere weg. In tegenstelling tot bij een allergie, reageer je bij een intolerantie pas als je een bepaalde hoeveelheid hebt opgenomen. Omdat het immuunsysteem niet betrokken is, bestaat er geen specifieke test om de diagnose te stellen (uitzondering: lactoseblaastest). Daarom is het belangrijk om een grondige anamnese te laten uitvoeren door de allergiediëtist.
Het is aangeraden om al voor je afspraak bij de allergiediëtist of allergoloog een eetdagboekje bij te houden, waarin je telkens ook je klachten noteert.
Andere opvallende vragen en bemerkingen uit de infoavond:
- Klachten bij het eten van tarwe? Dit kan wijzen op coeliakie, tarweallergie of gevoeligheid voor fructanen. Laat jezelf dan zeker eerst testen op coeliakie, vooraleer je voedingsmiddelen gaat schrappen.
- Eczeem en allergie? Zorg vooral dat je goed smeert bij eczeem.
- Allergie- en intolerantietesten? Een IgG-test is wetenschappelijk niet onderbouwd en biedt dus geen meerwaarde. Geef niet onnodig veel geld uit aan dure laboratoriumtesten.
- Kruisallergie voor appel? Als je allergisch bent voor berkenpollen, kan het eten van een appel soms ook lastig zijn. Een paar seconden verwarmen in de microgolf kan de klachten al verminderen. Of kies voor een Santana-appel, die veel minder klachten geeft.
- Koemelkallergie? Een plantaardig alternatief voor melk is perfect mogelijk, kies dan liefst een product zonder toegevoegde suikers. Zorg bij kleine kinderen voor voldoende eiwitten, sojadrink is dan de beste keuze. Ook allergisch voor soja? Bespreek dit met een allergiediëtist.
Loes en An