Met het mooie weer van de laatste weken, kijken we (allé ik toch) nog meer uit naar de komende vakantieperiode. Met een dochter met voedselallergie vergt dit de nodige voorbereidingen. Nu hebben wij (in die 12 jaar) nooit onze vakantie laten afhangen van de voedselallergie. Maar ik kan me voorstellen dat het voor ons gezin (met een mama die allergiediëtiste is) net iets evidenter is dan voor een doorsnee gezin.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met een voedselallergie minder op vakantie gaan dan mensen zonder voedselallergie. Daarnaast kiezen ze eerder voor een vakantie in het binnenland en koken ze liever zelf. Men vermoedt dat vooral angst voor het onbekende hun drijfveer is.
Nochtans met de nodige voorbereidingen kan je die angst opzij zetten.
- Medicatie
Waar je ook naartoe gaat, zorg dat je altijd je medicatie bij de hand hebt. Heb je kans op anafylaxie, dan moet je altijd je noodmedicatie bij je dragen en stop je best een reserve epipen in je bagage. Een voorschrift voor nieuwe medicatie is ook altijd aan te raden.
Zelf hebben we éénmaal met de poepers gezeten toen mijn dochter haar tasje ergens had achtergelaten. Natuurlijk hadden wij geen reservemateriaal mee en ook geen voorschriften. Gelukkig hebben we het tasje wel teruggevonden, anders hadden wij een dokter moeten raadplegen. - Vliegtuig / boot
Bij kans op anafylaxie, neem je vooraf contact op met de maatschappij en geef duidelijk aan wat de risico’s zijn. In geval van notenallergie of pinda-allergie, vraag of ze noten / pinda’s verkopen? Zo ja, vraag schriftelijke bevestiging dat ze deze niet zullen verkopen. Bij voldoende motivering, zullen ze hier zeker voor open staan. Zorg ook hier dat je je medicatie bij de hand hebt en niet ingepakt in de bagage (in de laadruimte). - Vertaallijsten
Food info heeft handige vertaallijsten. Op deze manier kan je makkelijk in elk land laten weten voor welk voedingsmiddel je allergisch bent. - Een armband voor je kind
Heb je nog een klein kind met een voedselallergie? Dan is een armbandje met de melding van de voedselallergie interessant. Zo weten omstaanders dat ze je kind niets moeten aanbieden. - Uit eten
Kook je liever zelf? Dat kan tijdens de vakantie ook fijn zijn. Neem enkele makkelijke, snelle recepten mee. Gebruik verse zuivere ingrediënten.
Ga je graag uit eten? Binnen Europa is er de verplichte allergenenwetgeving. De kok moet je kunnen informeren omtrent de allergenen aanwezig in de gerechten. Let wel, hij is niet verplicht een alternatief aan te bieden.
Moet je glutenvrij eten? Dan is deze website een aanrader. - Hotels
Gelukkig zijn er ook meer en meer hotels die aandacht schenken aan mensen met een voedselovergevoeligheid. Hotels met het ECARF-label garanderen je een allergievriendelijke vakantie.
Het schrijven van dit blogje brengt me al helemaal in vakantiestemming. Nog 4 weken en … off we go!
An