Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Toepassing van het laag FODMAP-dieet bij gastro-intestinale klachten: een real-life ervaring

Toepassing van het laag FODMAP-dieet bij gastro-intestinale klachten: een real-life ervaring


Klinische studies wijzen uit dat het laag FODMAP-dieet maag-darmproblemen vermindert wanneer het wordt toegepast na educatie door een diëtist. Het is onbekend of het dieet goed gevolgd wordt in de gewone zorg. Het is ook onduidelijk of er verschillen merkbaar zijn indien het dieet werd uitgelegd door een arts of een diëtist. In deze studie werd er geëvalueerd wat de ervaringen zijn van patiënten in ‘real-life’ wanneer het dieet werd aanbevolen.

Hiervoor werden een aantal patiënten met maag-darmklachten bevraagd wanneer ze zaten te wachten voor een afspraak bij de gastro-enteroloog. Ze hadden allemaal het advies gekregen om het laag FODMAP-dieet te volgen. Er werd nagevraagd wie het dieet geadviseerd had en welk percentage aan verbetering men ervaarde. Er werden vragen gesteld, waarmee men volgens de literatuur de juiste informatie kon achterhalen. Om te evalueren hoe goed elke van de 3 fases van het dieet gevolgd werd, werden vragen gesteld over de lengte van de eliminatiefase en de kennis van voedingsmiddelen binnen het dieet, hoeveel voedingsmiddelen er in de 2e fase geherintroduceerd werden, en welke voedingsmiddelen verdragen werden in de 3e fase van het dieet. Er werd ook bekeken wat de dagelijkse inname was van FODMAP’s.

In de studie werden 80 patiënten bevraagd, in de meerderheid van de gevallen werd het dieet aanbevolen door de gastro-enteroloog, in mindere mate door de huisarts en slechts beperkt door een diëtist. 1/3 van de patiënten zag een diëtist voor de begeleiding bij het dieet.

Er was een verbetering van de symptomen bij de helft van de ondervraagde patiënten. Therapietrouw was beperkt in de 2e en 3e fase van het dieet, maar was duidelijk ook beter indien de begeleiding door een diëtist gebeurde. Als correcte behandeling met het laag FODMAP-dieet wordt een inname van minder dan 12g FODMAP’s per dag aanbevolen. Slechts 44% bereikte deze aanbevolen inname, wat opviel was dat deze lage inname vaker bereikt werd door patiënten die een diëtist zagen.

Nota van de allergiediëtisten: Begeleiding door een ervaren FODMAP-diëtist is dus essentieel bij het starten met een laag FODMAP-dieet. Regelmatig begeleiden we cliënten die in het verleden een laag FODMAP-dieet volgden zonder (juiste) begeleiding en geen verbetering ervaarden. Na begeleiding door een FODMAP-diëtist blijkt het dieet vaak toch een positief effect te hebben.

Vragen over het laag FODMAP-dieet of nood aan begeleiding door een diëtist? Maak een afspraak bij één van onze leden: https://www.allergiedietisten.com/wie-zijn-wij/de-allergie-dietisten/

 

Bron: Implementation of the low FODMAP diet in functional gastrointestinal symptoms: A real‐world experience. Caroline J. Tuck, David E. Reed, Jane G. Muir, Stephen J. Vanner

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!