Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
TO EAT OR NOT TO EAT: Uit eten met coeliakie, dit zijn mijn tips

TO EAT OR NOT TO EAT: Uit eten met coeliakie, dit zijn mijn tips


 

Ook als ‘glutard’(persoon met glutenintolerantie) moet het mogelijk zijn om buitenshuis te eten en te genieten zonder schrik om ziek te worden. Ga daarom op zoek naar geschikte restaurants en vraag of ze je een glutenvrije schotel kunnen voorzetten.

  1. Bel op voorhand naar het restaurant of ga langs.

Bel naar het restaurant en vraag of een glutenvrije maaltijd mogelijk is. Wat kan je allemaal bestellen? Hoe gaat de zaak om met kruisbesmetting? Ga eventueel op voorhand langs; dan kan je een kijkje in de keuken nemen en ‘aanvoelen’ of ze rekening kunnen houden met je dieetwens.

  1. Laat weten dat je heel ziek wordt van gluten.

Maak duidelijk dat je niet weer zo eentje bent die meedoet met de ‘anti-gluten hype’, maar geef aan dat het gevaarlijk is als je gluten binnen krijgt. Zeg dat je ziek wordt van gluten, niet een lichte gevoeligheid, maar dat je coeliakie hebt.

  1. Kies een restaurant uit de lijst (VCV) van glutenvrije restaurants.

Ben je al lid van de VCV? Daar kan je veel info rond (omgaan met) coeliakie vinden.

  1. Als je niet zeker bent, eet dan niet mee!

Soms moet je voor je werk op restaurant of kan je niet kiezen welk restaurant, probeer dan toch iets te fixen. Als je je niet comfortabel voelt, eet gewoon niet mee. Misschien voel je je ambetant als je niet mee-eet, maar weet dat het veel lastiger is om kronkelend van de buikpijn het bed te houden, 10 toiletbezoeken per dag, als een zombie gedurende dagen rondlopen en kapot moe zijn. Dus is het restaurant niet veilig genoeg, eet gewoon niet mee!

  1. Bring your own

Zorg ook dat je steeds iets bij hebt: glutenvrije knackebrood, rijstwafels,… kan je combineren met veilige keuzes die je zeker op de kaart kan vinden.

  1. Ontspan en geniet!

De angst om gluten binnen te krijgen kan heel sterk zijn, maar wat heeft het voor zin om je enorm druk te maken? Een enkele keer gaat het mis, maar de keren dat het goed gaat zijn gelukkig in overvloed, dus geniet daarvan! Alleen eh… als je een salade met croutons krijgt. Of iets anders heel verdachts. Dan mag je van mij wegrennen. Heel snel en zonder te betalen 😇!

 

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. Wat zijn jouw tips voor glutenvrij uit eten gaan?

 

Kris