Een spreekwoord dat we allemaal wel kennen. Maar klopt dat eigenlijk wel? Een appel, net als al het andere fruit, past perfect in een gezonde voeding. Hoe zit het nu eigenlijk als je rekening moet houden met een voedselovergevoeligheid? Hier komen we appels op verschillende fronten tegen. Ik lijst ze voor jullie op.
- Appelallergie:
Hier gaat het om een primaire allergie. Dit wil zeggen dat het eten van een appel een (zeer) ernstige reactie kan uitlokken en zelfs aanleiding kan zijn tot een anafylactische shock. Wanneer deze allergie bij jou werd vastgesteld is het eten van appels onder al zijn vormen (rauw en bereid) verboden. Deze allergie komt in onze streken gelukkig niet veel voor. Het is wel een gekende vorm van allergie in Mediterrane landen zoals Spanje.
- Kruisallergie voor appel:
Een kruisallergie, ook secundaire allergie genoemd, komt in onze streken wel frequent voor. Vooral bij volwassenen zou de kruisallergie op appel de meest voorkomende vorm van allergie zijn. Wanneer je een pollenallergie hebt, is de kans groot dat je in de loop van je leven een kruisallergie gaat ontwikkelen op voedingsmiddelen. Vooral op fruit en groenten. Deze vorm van allergie is gekend als het para-berksyndroom. De eiwitten in het fruit vertonen een zeer sterke gelijkenis met de eiwitten in de pollen zodat het lichaam geen onderscheid maakt tussen deze eiwitten en er op gaat reageren. Deze reacties zijn meestal mild en kort van duur: we kennen het als het ‘oraal allergiesyndroom’. 5 tot 15 minuten na het eten van een rauwe appel kan er dan een zwelling of tinteling ontstaan in de mond, keel of tong of in het aangezicht. Deze klachten verdwijnen spontaan na 10 tot 30 minuten. De eiwitten in de appel die verantwoordelijk zijn voor deze klachten zijn hitte onstabiel. Als de appel verwarmd wordt, zoals bij appelmoes, appelcake, … geeft hij geen klachten meer. Heb jij hooikoorts en klachten na het eten van appels, dan kan een hypo-allergene-appel voor jou een oplossing zijn: lees hiervoor meer: https://www.allergiedietisten.com/blog/hypo-allergene-appel/
- Overgevoeligheid voor salicylaten:
Salicylaten zijn stoffen die van nature voorkomen in vele groenten en fruitsoorten, ook in appels. Overgevoeligheid voor salicylaten uit zich in netelroos, zwelling van mond of aangezicht of problemen met de luchtwegen. Bij een overgevoeligheid voor salicylaten moeten de meeste appelsoorten gemeden worden. Met uitzondering van 2 variëteiten: de Golden en de Red Delicious. Als je ze schilt, kan je deze appelsoorten gebruiken bij een overgevoeligheid voor salicylaten.
- Overgevoeligheid voor sorbitol en fructose:
Sorbitol en fructose zijn koolhydraatstructuren die behoren tot de fodmap’s. Je kan voor een van beide gevoelig zijn, maar ook voor allebei. De klachten veroorzaakt door fodmap’s zijn meestal buikklachten zoals opgeblazen gevoel, winderigheid, ongemak in de buik, … Nu is het een low-fodmap dieet geen dieet dat je snel even op je eentje kan volgen of uittesten. Als je het op een correcte manier wil doen, laat je dan goed begeleiden door een diëtist met kennis van zaken. Die kan nagaan of jij in aanmerking komt voor dit dieet en kan je hierin professioneel begeleiden. Wanneer uit het dieet blijkt dat jij overgevoelig bent voor sorbitol en/of fructose dan kunnen appels bij jou last geven, zowel de rauwe appel als de bereide appel.
Zo zie je dat een appel op veel verschillende manieren klachten kan veroorzaken. Het is niet altijd gemakkelijk om uit te zoeken of het eten van appels bij jou klachten veroorzaakt en op welke manier. Laat je daarom steeds begeleiden door een arts of allergoloog en een gespecialiseerde diëtist.
Mieke