Een van mijn patiënten die een milde appelallergie* heeft, kreeg van haar huisarts de raad om dagelijks een hypo-allergene appel te eten: de Fuji appel. Gelukkig nam ze eerst even contact op met mij, haar allergiediëtiste, om dit te checken en voor wat meer uitleg.
Bij een milde appelallergie veroorzaakt het eten van appels jeuk en irritatie aan de lippen, neus, ogen, tong en keel. Er bestaan 2 appelsoorten die door 75% van de mensen met een milde appelallergie veilig gegeten kunnen worden zonder dat deze klachten geven. Dat is wel niet de Fuji appel, het zijn de Santana en de Elise appel.
Santana appels zijn er al enkele jaren. Het nadeel van deze appel is dat je hem niet lang kan bewaren. De pluk start eind augustus en de appel is verkrijgbaar tot eind februari. De nieuwere Elise appel is langer houdbaar. Hij is te koop van oktober tot juni. Hierdoor kan je in het najaar afwisselen tussen deze 2 hypo-allergene appels. De appels zijn stevig van structuur en smaken lekker zoet.
Deze hypo-allergene appels worden onder gecontroleerde omstandigheden geteeld, bewaard en getransporteerd. De appels zitten in een speciale verpakking met bijsluiter. Mensen met een milde appelallergie wordt in deze bijsluiter aangeraden om het eten van appels rustig op te bouwen om een allergische reactie te voorkomen.
Zo start je met het eten van een hypo-allergene appel:
Waarschuwing:
- Deze appels zijn alleen bedoeld voor mensen met een milde appelallergie. Ze zijn nadrukkelijk niet bedoeld voor mensen met ernstige appelallergie (zoals zwellingen van mond, lippen en tong, benauwdheid of een opgezette keel). Mensen die niet zeker weten of zij ernstige klachten hebben of die bang zijn voor ernstige reacties nemen best eerst contact op met de (huis)arts.
- Wanneer allergiemedicatie zoals antihistaminica wordt gebruikt, dan kunnen hierdoor de klachten van verse appel onderdrukt worden.
Heb je een milde appelallergie dan kun je de appels proberen op volgende manier:
Stap 1:
Neem een hap uit een appel met schil, kauw er even op en spuug de hap uit. Als je na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kun je overgaan naar stap 2.
Stap 2:
Neem een hap uit een appel met schil en kauw erop. Nu kunt je de appel doorslikken. Als je na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kun je overgaan naar stap 3.
Stap 3:
Snijd een partje uit de appel met schil en eet dit op. Als je na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kun je overgaan naar stap 4.
Stap 4:
Eet een halve appel met schil. Als je na 20 minuten geen van de hierboven genoemde klachten krijgt, kun je er van uit gaan dat je de appel goed verdraagt.
Verdraag je de ene appel zonder probleem, dan wil dit nog niet zeggen dat je de andere appel ook kan eten zonder klachten. Je test het dan ook weer volgens bovenbeschreven manier. Een appelboer en een fruitwinkel kunnen deze appels voor je bestellen.
* Een milde appelallergie is meestal een kruisallergie bij berkenpollen. De eiwitstructuren in bijvoorbeeld appels vertonen gelijkenissen met de eiwitstructuren van pollen, waardoor het lichaam niet in staat is om deze allergenen van elkaar te onderscheiden. Zo ontstaat een kruisallergie. Deze geeft milde klachten die snel optreden, meestal binnen de 5 minuten en na 20 tot 30 minuten spontaan verdwijnen. Dit noemen we het oraal allergie syndroom. De reactie op appel is dan ook enkel op de rauwe vrucht, niet op gekookte of gebakken appel.
Mieke