Een reactie na het eten van een grote portie zoet, uitgelokt door een emotionele bui. Sommigen herkennen zich hier zeker in. Dit kan wijzen op een overgevoeligheid voor sulfiet. Sulfiet komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen. Het kan daarnaast ook toegevoegd worden aan voedingsmiddelen en dranken als bewaarmiddel zoals in wijn. Sulfiet kan worden toegevoegd aan vlees en gedroogd fruit om niet bruin te kleuren en als bleekmiddel voor o.a. vis en suiker. Voor sulfiet is er een grenswaarde bepaald voor het al dan niet vermelden op het etiket. Wanneer sulfiet wordt toegevoegd lager dan 10 ppm is er geen vermeldingsplicht op het etiket, zoals bijvoorbeeld bij suiker. Enkel personen die heel erg gevoelig zijn voor sulfiet, kunnen ook reageren op de aanwezigheid van sulfiet onder de 10 ppm grens.
Sulfiet geeft meestal een intolerantiereactie en komt meer voor bij mensen die astma hebben. Mogelijke reacties zijn: astma-aanval, angio-oedeem, buikpijn, braken, diarree, duizeligheid, contact-dermatitis, hartkloppingen en netelroos. De reactie kan mild of heftig zijn. De hoeveelheid waarop men reageert is persoonlijk. Heb je een vermoeden van een overgevoeligheid aan sulfiet, neem dan contact op met een allergiediëtist. Hij/zij kan samen met jou nagaan of het vermoeden juist is. Er kan dan gekozen worden voor een eliminatiedieet van 4 weken. Bij een overgevoeligheid aan sulfiet zullen de klachten verminderen. Daarna is het belangrijk om jouw persoonlijke tolerantiegrens op te sporen. Dit om niet onnodige langdurig voeding te vermijden en enkel die voeding weg te laten die bij jouw voor klachten zorgt.
Hierbij de E nummers van sulfieten, zoals soms vermeld op de verpakking:
E 150b: Alkalisulfietkaramel
E 150d: Sulfietammonia-karamel
E 163: Anthocyan(in)en
E 220: Zwaveldioxide
E 221: Natriumsulfiet
E 222: Natriumwaterstofsulfiet
E 223: Natriumdisulfiet
E 224: Kaliumdisulfiet
E 226: Calciumsulfiet
E 227: Calciumwaterstofsulfiet
Een recept op basis van rijstsiroop als vervanging van suiker.
Smakelijk Marieken
PANNENKOEKEN
Ingrediënten: 500 ml halfvolle melk – 200 g tarwebloem – 40 g rijstsiroop – 4 eieren – 1 koffielepel vanille-aroma – zachte margarine
Bereiding:
- Meng de tarwebloem met de eieren.
- Voeg melk, rijstsiroop en vanille-aroma toe.
- Klop het geheel goed luchtig.
- Laat het mengsel even staan.
- Doe een beetje zachte margarine in een pannenkoekenpan en bak de pannenkoeken.
- Smeer op de pannenkoeken wat rijstsiroop en werk af met fruit naar keuze.