Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Probiotica tussen 8 en 14 maanden verminderen het ontwikkelen van eczeem

Probiotica tussen 8 en 14 maanden verminderen het ontwikkelen van eczeem


Allergische ziekten (o.a. eczeem, voedselallergie, astma …) komen vaak voor en vormen wereldwijd een probleem

In Denemarken heeft men een studie gedaan om het effect van probiotica te onderzoeken op de sensibilisatie (gevoeligheid voor) en de ontwikkeling van allergische aandoeningen. Probiotica zijn levende bacteriën die een gunstige invloed hebben op de gezondheid als ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd.

In de studie kreeg een groep baby’s, tussen 8 en 14 maanden oud, gedurende 6 maanden dagelijks een mengsel van 2 bacteriesoorten (probiotische groep). Een andere groep kinderen van dezelfde leeftijd kreeg een placebo (controlegroep). De ouders wisten niet tot welke groep hun kind behoorde. Ze beantwoordden maandelijks vragenlijsten over allergische symptomen en de eventuele allergie van hun kind. IgE (bloedwaarde om de sensibilisatie en allergie vast te stellen) werd gemeten bij aanvang en follow-up.

Na de studie heeft men een lager voorkomen van eczeem waargenomen in de probiotische groep (4,2 %) in vergelijking met de controlegroep (11,5 %). Probiotica bieden dus mogelijkheden bij de preventie van eczeem. Het voorkomen van astma, neusloop, oogontsteking en sensibilisatie verschilde niet.

Bron: Probiotics in late infancy reduce the incidence of eczema: A randomized controlled trial
Rikke Meineche Schmidt, Rikke Pilmann Laursen, Signe Bruun, Anni Larnkjær, Christian Mølgaard, Kim F. Michaelsen, Arne Høst

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!