Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Wanneer mag ik speltbrood of tarwebrood eten?

Wanneer mag ik speltbrood of tarwebrood eten?


Er bestaat in onze praktijk regelmatig verwarring tussen spelt en tarwe en welk brood gegeten mag worden. Indien uit een IgE-test (bloedtest) blijkt dat je een tarwe-allergie hebt en je krijgt inderdaad ook klachten na het eten van tarwe, dan kan je best geen tarwebrood eten. Maar helaas kan je dan ook geen speltbrood eten.
Spelt is ook een soort tarwe waarvan de eiwitten zeer veel overeenkomst vertonen met de eiwitten van tarwe. Dat maakt dat je immuunsysteem heel vaak ook op spelt gaat reageren.

Indien je de diagnose van coeliakie gekregen hebt, mag je eveneens geen tarwe- en geen speltbrood eten. Beiden bevatten gluten en die zijn bij coeliakie uit den boze. Kies daarom voor een glutenvrij brood.
Indien je echter prikkelbare darmen hebt (PDS) kan het zijn dat je geen tarwebrood kan verdragen maar wel speltbrood. Dat komt omdat er in speltbrood veel minder fructanen aanwezig zijn en fructanen kunnen triggers zijn bij PDS.

Bij een overgevoeligheid voor tarwe of spelt daarentegen, kan je meestal een kleine hoeveelheid tarwe of spelt verdragen, en dan kan je jouw persoonlijke tolerantiegrens uitzoeken.

Kan je nog volgen? Aarzel niet om persoonlijk voedingsadvies te vragen aan de allergiediëtist!

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!