Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Prebiotica en het microbioom: Verleden, heden, toekomst

Prebiotica en het microbioom: Verleden, heden, toekomst


De laatste definitie van prebiotica luidt als volgt: “een substraat dat selectief wordt gebruikt door gastheer-micro-organismen die een gezondheidsvoordeel opleveren.” Of met andere woorden: prebiotica is de voeding voor onze goede darmbacteriën. Het zijn onverteerbare voedingsvezels of koolhydraten zoals fructo-oligosachariden (FOS), inuline, pectines, resistent zetmeel en glucanen. We vinden ze voornamelijk in groenten, fruit en graanproducten of in supplementen. Met maar één letter verschil zijn er de probiotica, dit zijn de bacteriën zelf.

Het behoud van een gezond darmmicrobioom is essentieel om de gezondheid van de darm en andere organen te bevorderen. Met meer dan 1000 verschillende microbiële soorten in de darm, is het vermoedelijk beter om de darmbacteriën te wijzigen door het gebruik van bepaalde prebiotica, in plaats van ze aan te vullen met een bepaalde probiotische stam.

Vanwege het extreem lage risico op ernstige bijwerkingen, het gemakkelijk toedienen ervan en het sterke potentieel om de samenstelling en functie van de darmmicrobioom te beïnvloeden, breiden de gunstige klinische toepassingen van prebiotica zich uit. Binnenkort allemaal aan de prebiotica?

 

Bron: Prebiotics in the Infant Microbiome: The Past, Present, and Future

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!