Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Pollen … heb jij er volop last van? Ken je het verband met voeding?

Pollen … heb jij er volop last van? Ken je het verband met voeding?


Ongeveer 1 op de 5 Belgen heeft last van hooikoorts. Maar wat is dat nu eigenlijk? Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt door stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen, (on)kruiden, of zelfs kamerplanten. Ons immuunsysteem gaat reageren op die pollen door antistoffen aan te maken. De symptomen zijn heel divers: van niezen en een loopneus tot tranende, jeukende ogen maar ook een grieperig gevoel en concentratie- of slaapproblemen. Bij sommigen is het zelfs zo erg dat ze astmasymptomen zoals benauwdheid of een piepende ademhaling vertonen, ook eczeem-opstoten komen vaker voor.
In deze blog hebben we het enkel over de boompollen. Waarom? Gezien de tijd van het jaar, enkel de bomen staan in bloei. Voor de grassen en het onkruid is het nog veel te vroeg. Van de boompollen zijn de berkenpollen de meest allergene; dit wil zeggen dat mensen met hooikoorts hier de heftigste klachten van ondervinden. Wist je dat de concentratie berkenpollen in de lucht van jaar tot jaar heel wisselend is? Vorig jaar rond deze tijd piekte de berk enorm. Weet je dat de pollenconcentratie bijgehouden wordt? Benieuwd? Met de pollenkalender weet je perfect of je klachten te verklaren zijn.
Wat heeft dat met voeding te maken? Heel wat personen met een pollenallergie hebben ook last van het oraal allergiesyndroom. Dit is een kruisreactie tussen vergelijkbare eiwitten in groenten, fruit en noten en eiwitten in pollen. De voornaamste klacht is tintelende lippen en het zwellen van de mond. Het is belangrijk uit te zoeken op welke voedingsmiddelen je reageert. Vaak kan je deze wel verdragen als je ze kookt, stooft of even in de microgolfoven opwarmt. Ook uit blik kan je deze eten.
Veel voorkomende klachten bij boompollenallergie treden op na het eten van rauwe selder, appels en kersen. Maar liefst 70% van de personen met een pollenallergie reageert op één of meerdere voedingsmiddelen, maar de klachten blijven beperkt en duren niet lang. Ongeveer 9% ervaart ernstigere klachten en 1.7% kan zelf anafylactisch reageren. Voor hen is een consult bij de allergoloog aanbevolen.
Wist je dat als er veel pollen in de lucht hangen, je sterker kan reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Plots kan die appel toch meer hinder veroorzaken of plots heb je zelfs last als je aardappelen schilt en je raakt met je hand je gezicht aan … Geen paniek een gekookte aardappel geeft geen klachten. Hier geldt hetzelfde als bij de andere voedingsmiddelen. De allergenen zijn niet bestand tegen hitte dit wil zeggen rauw klachten, verhit geen klachten.
Wat zijn trouwens jullie ervaringen met OAS? Zelf zie ik in de praktijk regelmatig cliënten die zich niet bewust zijn van hun klachten. Ze eten geen appel omdat ze dan een tintelende tong, dikke lip … krijgen maar hebben geen idee hoe dit komt. Na mijn anamnese (= een uitgebreide bevraging van zowel klinische geschiedenis als eet- en leefgewoonten …) is het duidelijk dat het om een kruisallergie met boompollen gaat. Cliënten zijn blij dat ze eindelijk een verklaring hebben voor hun klachten, maar vooral dat ze weten wat wel kan. Niet enkel in de praktijk maar ook in mijn dagdagelijks leven heb ik hiermee te maken. Nee, niet ik zelf, maar mijn moeder heeft een kruisallergie met berkenpollen. In het dagdagelijks leven goed mee om te gaan, maar als je bijvoorbeeld een snack gaat eten, wordt het al veel lastiger. Bij een snack worden al snel rauwe wortelen geserveerd. Als je aangeeft dat je hier allergisch voor bent, kijken ze nog steeds raar op. En … spijtig genoeg wordt het gerecht geserveerd … jawel, met wortelen.
Ervaar jij zelf klachten, praat erover met je huisarts of ga eens langs een allergiediëtist. Bij ernstige klachten is een bezoek aan de allergoloog zeker aan te raden. Maar nog belangrijker, praat erover met je familie, vrienden … Hoe meer erover gepraat wordt, hoe beter de kennis, hoe makkelijker het voor de patiënt zal worden.
Groetjes,
An

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!