Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Ledenfeest AllergieDiëtisten

Ledenfeest AllergieDiëtisten


Af en toe is het nodig om onze leden ook eens voor de schermen te halen en in de watten te leggen. Afgelopen vrijdag hadden we ons jaarlijks ledenfeest en daarom stel ik ze graag aan jullie voor.

Jullie weten al dat we met 6 diëtisten, verspreid over het Vlaamse land een VZW opgericht hebben, de “AllergieDiëtisten”, waarvan jullie hopelijk al menig blog gelezen hebben. We werken al enkele jaren samen, hebben een website rond voedselallergie en intolerantie opgebouwd, al een heel arsenaal dieetbladen en receptenbundels uitgewerkt en organiseren opleidingsdagen voor onze collega’s.
Sinds enkele jaren hebben we ons netwerk uitgebreid met 15 diëtisten (leden Allergiediëtisten) die, na het volgen van onze tweedaagse basisopleiding en de praktische uitwerking van casussen tijdens de intervisies, hun expertise in voedselallergie en –intolerantie aangescherpt hebben.

Deze leden Allergiediëtisten kan je terugvinden op onze website: https://www.allergiedietisten.com/wie-zijn-wij/de-allergie-dietisten/

Om ons ledenfeestje goed voor te bereiden, hebben we vooraf een enquête opgesteld waarin de verwachtingen, het gebruik van het professioneel luik, onze tools, intervisies, opleidingen … bevraagd werden.
Na een verslag van wat we in 2018 gerealiseerd hebben, lichten we bij een lekker aperitief en enkele hapjes onze werking en onze plannen voor 2019 toe.

Dit jaar hadden we ook een special guest uitgenodigd, Gunter Van Dyck van Allergienet. Allergienet is een patiëntenbelangenorganisatie die eind jaren 90 ontstaan is uit de frustraties rond gebrek aan kennis over voedselallergie en biedt ondersteuning aan lotgenoten.
Als persoon met een voedselallergie heb je zekerheden nodig, want iets verkeerd eten kan fataal aflopen. Uitgaan wil soms letterlijk zeggen jezelf overleveren aan anderen. Anderen die je misschien niet geloven – een beetje kan toch geen kwaad-, die je moeilijk vinden, aanstellerig omdat je je eigen eten meebrengt, uitzonderingen vraagt op restaurant … Naast de medische klachten, ervaren zij ook sociale beperkingen (eenzaamheid), je kan niet altijd zonder gevaar aan alles deelnemen.

Ook de 15-jarige Birte deelde met ons haar 4 ergste frustraties rond haar multiple voedselallergie:

  1. De flauwe grappen en het belachelijk maken van de allergie op school en kampen. Waar humor vaak een uitvlucht is, kent het ook zijn grenzen. Humor is vaak een vorm van aftasten en soms wordt over de grens gegaan. Ook de grens tussen humor en pesten is heel klein.
  2. Veel mensen weten niet dat een allergische reactie heel ernstig kan zijn!
    Niet enkel als je het voedingsmiddel zelf eet, maar ook als anderen in je buurt dat voedingsmiddel eten. Er heerst nog veel onbegrip … eentje kan toch geen kwaad!
    De kennis rond allergie (ernst en gradatie) is ondermaats en de hype is ook levend, dat verzwakt de ernst van een allergie. De awareness is nog steeds heel klein!
  3. Niet zomaar alles kunnen eten wat je ziet of aangeboden wordt. Je moet steeds oppassen wat je in je mond steekt!
  4. Altijd en overal medicatie meenemen. Je mag die nooit vergeten!

Geïnspireerd en met een goedgevulde goodiebag ging iedereen naar huis.

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij vragen rond voedselallergie en hoe je hiermee om kan gaan, een allergiediëtiste kan je daar zeker bij helpen.
Je vindt ze terug via https://www.allergiedietisten.com/wie-zijn-wij/de-allergie-dietisten/

Kris

 

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!