Bij veel scholen staat er in de tweede helft van september een themamiddag of themadag rond pesten op het programma. Dat is goed als je weet dat 1 op 5 kinderen hiermee geconfronteerd wordt. Uit onderzoek weten we dat dit bij kinderen met een voedselallergie zelfs 1 op 4 is.
Iedereen is anders. Als je er anders uitziet, andere kleding draagt, anders bent omwille van een allergie, dan is de kans groter dat je hiermee gepest kan worden. Gelukkig hoeft dat niet altijd. Kinderen en jongeren zijn ruimdenkend. Door met hen in dialoog te gaan en zelf op een goede manier om te gaan met ‘het anders zijn’ kan dit ‘anders zijn’ ook cool worden.
Je kind wapenen tegen pesten start bij jezelf. Ga je als ouder angstig om met de allergie van je kind dan weerspiegelt dit vaak en gaat je kind ook angstig om met zijn / haar allergie. Dat maakt hem / haar kwetsbaarder voor pesten.
Zorg ervoor dat de leerkrachten en de begeleiders op school goed geïnformeerd zijn. Wat mag wel, wat mag niet, wat zijn de alternatieven die wel gegeten mogen worden en vooral erg belangrijk: wat te doen in een crisissituatie. Draagt je kind een epi-pen bij zich, toon dit goed aan iedereen die je kind begeleid binnen de school. Laat ze het eens proberen met een trainerpen (een pen zonder vulling waarmee je kan testen hoe je ze moet gebruiken), dat maakt hen zekerder en minder angstig als ze in geval van nood de epi-pen moeten gebruiken. Is de juf / meester goed geïnformeerd, dan gaat deze zich al niet anders gedragen tegenover je kind wat de kans op pesten verkleint.
Als allergiediëtist is het onze taak om het kind en zijn thuisomgeving goed te begeleiden op voedingsvlak. Wij leren hen niet enkel hoe ze thuis met de allergie kunnen omgaan, we geven ook tips mee hoe sociale aangelegenheden (verjaardagsfeestje, kerstfeestje,…), bij reizen en schoolreizen, daguitstap naar de dierentuin of een pretpark,…. veilig kunnen verlopen. Als je dat als gezin niet gaat mijden, dan ga je als ouder niet angstig om met de allergie van je kind en gaat je kind zich niet ‘anders” gedragen.
Bij grotere kinderen en adolescenten blijft het belangrijk om de school en de begeleiders goed te informeren. Maar de manier waarmee je kind zelf omgaat met zijn / haar allergie gaat meer bepalend zijn of ze hiermee wel of niet gepest gaan worden. Leer je kind op een positieve manier omgaan met zijn / haar allergie. Leer het vaardigheden aan die hem/ haar sterker maken om op een goede manier met zijn / haar ‘anders zijn’ om te gaan. Niet enkel tijdens de schooljaren, ook om later goed te kunnen meedraaien in de veeleisende maatschappij waarin wij leven, hebben ze dit nodig om hun mannetje te kunnen staan.
Mieke