Sinds het Laatste Nieuws vorige week kopte ‘Diëten is… op intoleranties laten testen’, zijn de afgelopen dagen vooral aanvragen om af te vallen via testen op intoleranties gekomen. Zo kreeg ik de vraag van een patient met lactose- en glutenintolerantie hoe zij enkele kilo’s kon vermageren.
Afvallen. Ik weet dat dit een gevoelig onderwerp is wat menig vrouw en mij dus ook bezighoudt en waarvoor sommigen gekke dingen willen doen, maar we zijn in onze queeste naar een gezond en slank leven hier en daar de pedalen kwijt geraakt.
Intoleranties kunnen o.a. voor maag-darmklachten zorgen, voor een opgeblazen gevoel. Als de oorzaak van deze klachten in gluten en lactose gevonden wordt en we laten deze uit ons eetpatroon, dan kunnen we het comfort verhogen. Maar intoleranties associeren met afvallen is wel heel kort door de bocht! Het kan, maar even vaak komt het voor dat mensen bijkomen binnen een intolerantiedieet.
Wat is dan wel de toverformule om gezond af te vallen terwijl je een gluten- en lactose-intolerantie hebt?
De grote boodschap blijft: eet gewoon gezond!
Het is logisch dat je vermagert, als je aandacht hebt voor je voeding, minder snoept, minder grote porties eet en kiest voor gezonde producten. Als je daarbij ook nog regelmatig gaat sporten… … BINGO, we have a winner!
Welk advies zou ik geven aan mijn patient met een gluten- en lactosebeperkt dieet?
Als ontbijt zou ik aanraden om Griekse yoghurt te eten met fruit en zaden of havermout. Als tussendoortje stel ik fruit voor of twee rijstwafels dun besmeerd met confituur of een handje geroosterde amandelnoten. Als lunch zou ik voor een salade vol kleur kiezen of glutenvrij brood met eiwitrijk beleg zoals avocado of kippewit of rosbief.
Het avondeten moet zij niet aanpassen, zij kookt altijd al vrij gezond, trekt een kruis op haar bord en eet 2 kwarten groenten, 1 kwart vlees of vis en 1 kwart aardappelen, rijst of glutenvrije pasta. Een bord is voldoende, dan eet ze niet teveel. Na het avondeten probeert ze niets meer te eten. Als ze echt trek heeft, neemt ze een gezond tussendoortje. Ik stel haar een eiwitrijke griekse yoghurt voor, omdat deze de goesting wegneemt. Ook adviseer ik haar veel water en (groene) thee te drinken.
In het weekend gun ik haar wel wat lekkers, dan kan wel een blokje chocolade of een kleine portie chips. Al doet ze in het weekend wat minder strikt, ze zorgt er wel voor dat ze niet teveel eet.
En haar loopschoenen heeft ze de laatste week ook weer 2 keer uitgehaald en opnieuw de drive gevoeld. Dat wordt ons plan!
Mijn tips op een rij:
- Drink voldoende water.
- Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd.
- Eet gezond, niet teveel en eet bewust!
- Kies bij minstens 2 maaltijden voor groenten.
- Laat je niet verleiden door light, maar ga voor een kleinere portie.
- Gun jezelf in het weekend ook eens wat lekkers: een handje naturel chips, een paar blokjes chocolade (pure). Dit zorg ervoor dat je volhoudt.
- Beweeg! Gezonde groeten, Kris
* In deze blog hebben we het over glutenhypersensitiviteit ( glutenovergevoeligheid) en niet over coeliakie, waardoor sporen of heel kleine hoeveelheden toegelaten zijn en niet ieder kruimeltje gemeden moet worden zoals bij coeliakie.