Het is Paasmaandag en daar horen paaseieren in allerlei vormen en formaten bij. Elk jaar komen er nieuwe lekkernijen op de markt (hmmm) maar dan rijst al snel de vraag voor iemand met een voedselallergie of intolerantie: “kan ik dit eten”? Het antwoord op deze vraag staat te lezen op het etiket.
Het lezen van etiketten is een noodzakelijk kwaad voor iedereen met een voedselallergie en/of intoleranties dat ervoor zorgt dat winkelen nog tijdrovender wordt. Allergenen zoeken op de verpakking vraagt naast tijd ook een heuse concentratie. Het is daarom een goed idee om de eerste keren op zoek naar allergenen te gaan winkelen zonder kinderen, met een vergrootglas en een gevulde maag. Ook voor mensen die al lang een allergie of intolerantie hebben, blijft het snel checken van de ingrediëntenlijst belangrijk. Als allergiediëtist kunnen we het niet vaak genoeg herhalen: “lees de ingrediëntenlijst van de verpakking bij elk product elke keer opnieuw want de samenstelling kan veranderen”. Hieronder enkele tips om het winkelen vlotter te laten verlopen:
- Neem een lijstje mee van alle producten die jij of je kind moet vermijden.
- Maak een lijstje/kaartje van de allergenen en allergeen afgeleide producten die jij of je kind moet vermijden. Allergiediëtisten kunnen je daarbij helpen. Wist je dat wij voor het FODMAP-dieet handige kaartjes ontwikkelend hebben die je in jouw portemonnee kunt bewaren?
- Stel samen met jouw diëtist een lijst met alternatieven op voor producten die vermeden moeten worden.
- Maak op voorhand een boodschappenlijst en bekijk deze producten met bijbehorende allergeneninformatie al eens online.
Gelukkig is het in Europa sinds enkele jaren verplicht om 14 allergenen (hieronder opgesomd) duidelijk zichtbaar te vermelden in de ingrediëntenlijst. Zo worden de allergenen vetgedrukt, in hoofdletter, cursief gedrukt, onderlijnd, in een andere kleur, … in de ingrediëntenlijst weergegeven zodat ze opvallen. Dat vergemakkelijkt het etiket lezen toch ook al een beetje.
- Tarwe en gluten bevattende granen (d.w.z. tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of de hybride soorten daarvan) en producten op basis van gluten bevattende granen
- schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
- weekdieren en producten op basis van weekdieren,
- eieren en producten op basis van eieren
- vis en producten op basis van vis
- pinda’s (aardnoten) en producten op basis van aardnoten
- soja en producten op basis van soja
- melk en producten op basis van melk (incl. lactose)
- noten, ook schaalvruchten genoemdd (d.w.z. amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, en macadamianoten) en producten
op basis van schaalvruchten
- selderij en producten op basis van selderij
- mosterd en producten op basis van mosterd
- sesam en producten op basis van sesamzaad
- Lupine
- sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10
mg/l uitgedrukt als SO2
Alleen wordt het dan weer ingewikkeld door de regeltjes met de “kan sporen van …” of “is in een fabriek gemaakt dat …” Met deze regeltjes wil de fabrikant je informeren over de mogelijkse kruisbesmettingen maar dit is geen verplichting. Wat dus wil zeggen dat het ook mogelijk is dat een voedingsmiddel een kruisbesmetting heeft maar dat het niet vermeld is op de verpakking. Vandaar dat wij als allergiediëtisten zeggen dat je deze producten wel mag consumeren op voorwaarde dat je jouw adrenaline (indien nodig) in de buurt hebt. Zo zal je assortiment aan paaseitjes alweer wat groter worden. 😉
Maar wat als je nu eens jouw paasvoorraad gaat halen bij een chocolatier? Geen probleem want de 14 allergenen informatie moet ook beschikbaar zijn bij niet-verpakte producten. Je kan het dus vragen en er zou minstens één iemand in de winkel aanwezig moeten zijn die je de juiste allergenen informatie kan bezorgen.
Zalig en smakelijk Pasen,
Nathalie