Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Oogstappeltjes

Oogstappeltjes


De nieuwe oogstappeltjes liggen in de winkel. Nu, in het najaar, is er een ruim aanbod van verschillende appelsoorten. Ze zien er allemaal even aantrekkelijk uit. Wanneer je hooikoorts hebt, bestaat de kans dat je een kruisallergie voor fruit / groenten ontwikkelt. Dit komt omdat de eiwitten uit het fruit / groenten zo sterk gelijken op die van de pollen dat het lichaam er geen onderscheid tussen kan maken. De reactie die dan volgt noemen we het Oraal Allergie Syndroom (OAS). Het kenmerkt zich door jeuk, zwelling, tintelingen in keel, lippen en mond. De reactie is kortstondig. Ze start meestal kort na het eten van het fruit /groenten waarop je reageert en gaat spontaan weer weg na 20 tot 30 minuten. Deze reactie is enkel op het rauwe product. Bewerkt, dus gekookt, gebakken … geven de producten geen klachten.
Wanneer je last hebt van het OAS gebruik je de grote verscheidenheid aan appelen dus best bereid in gerechten. Een lekkere appelmoes kan je maken van verschillende soorten appelen. Het is wel telkens appelmoes, toch is de smaak anders. Je kan appelschijfjes bakken in de pan. Lekker bij een ontbijt met havermout, bij verloren brood of bij een dessertje met een bolletje ijs …
Ook fijn is een appelcrumble. Ga aan de slag met jouw favoriete appel. Maak je de crumble nog eens? Neem dan een andere appelsoort. Zelf ben ik een grote fan van de Elstar appel. Het is een klein appeltje met een mooie rode blos, heeft stevig vruchtvlees en smaakt lekker zoet. De pluk start half september en vanaf dan zijn ze gedurende enkele maanden volop beschikbaar.

Nodig: (voor 4 personen)
4 Elstar appeltjes
20 g margarine om te bakken
2 eetlepels suiker
40 g bloem

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180°C.
– Doe margarine, suiker en bloem in een kommetje en roer onder elkaar tot je een mengsel krijgt dat op kruimels lijkt.
– Schil de appelen, snijd ze in kwartjes en verwijder het klokhuis.
– Snijd ieder kwartje in blokjes.
– Verdeel de appelblokjes over de 4 schaaltjes.
– Schep het kruimelmengsel op de appelblokjes.
– Zet in de voorverwarmde oven en laat 15 tot 20 minuten bakken toe de crumble mooi bruin is.
– De crumble kan warm of koud gegeten worden als dessertje of als tussendoortje.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!