Bron: Sacha Visser, Allergie en voeding 2/2018
Soja-allergie zie je vaak in combinatie met een allergie voor berkenpollen. Dit is een kruisallergie. Na het drinken van een sojadrank of eten van een sojadessert, ervaren deze mensen vooral jeuk in de mond en zwelling van de lip. Deze reactie kan mild tot heftig zijn. Niet enkel soja, maar ook verschillende groenten en fruit kunnen dezelfde reactie geven, dan spreken we van het paraberksyndroom of het pollen-fruit-syndroom.
Bij een kruisallergie voor soja gaat het om een stukje soja-allergeen dat kapot gaat bij verhitten, waarna het meestal geen klachten meer geeft. Waarom krijg je dan wel een ernstige reactie na het drinken van een sojaproduct? De sojadrink wordt niet voldoende lang verhit om het allergeen stuk te krijgen. Dit zegt niks over de kwaliteit van het product. Je hebt alleen pech omdat je een pollenallergie hebt en dus gevoelig bent voor dit fragment uit soja.
Via een grondige voedings- en klachtenanamnese onderzoekt de allergiediëtist welke sojaproducten klachten geven, al dan niet bewerkt of verhit. Enkel de voedingsmiddelen die klachten veroorzaken dienen vermeden te worden. Het advies voor een kruisallergie-soja luidt vaak: Gebruik geen zuivelvervangers op basis van soja. Vermijd sojadrinks, sojadesserts, plantaardige vervanger voor yoghurt op basis van soja en kookroomvariant op basis van soja. Andere soja-bevattende voedingsmiddelen mag je blijven gebruiken o.a. sojasaus en miso.
Naast een kruisallergie voor soja, bestaat er ook een primaire allergie voor soja. Deze komt vooral voor bij kinderen. Bij een primaire soja-allergie reageer je op een ander eiwit uit soja. De klachten kunnen zeer verschillend en heftig zijn. Bij een primaire soja-allergie moeten alle voedingsmiddelen die soja bevatten of waar soja in verwerkt wordt, strikt gemeden worden. Bespreek dit met jouw arts of allergiediëtist.