Nouveau glutard, niet voor de lol.
Een aantal weken geleden had ik het met een restauranthouder over de nieuwe allergenenwetgeving:
Hij vertelde mij dat de laatste tijd soms flink gevloekt wordt in de keuken. Zeker toen die dame, op het aller drukste moment, ging zeuren over gluten, bloem, kruimels en lactose en hij zijn menu voor de zoveelste keer moest aanpassen. Heeft de keuken met veel zorg, de grootste moeite gedaan om haar een gluten- en lactosevrije maaltijd te serveren, bleek ze achteraf wel een cappuccino en een plakje cake te nuttigen!?
Ik snap zijn reactie helemaal, maar wat met de ‘echte’ allergielijders?
Het betekent voor hem dat er een extra uitdaging is bijgekomen. Sinds december 2014 moet hij zijn potten nauwgezetter in het oog houden. Dat vergt van hem allicht extra moeite en aanpassingen in zijn routine. Kent hij de exacte samenstelling van zijn gerechten, kruidenmengsels en additieven? Houdt hij ten alle tijden zijn werkplaats kraaknet? Heeft hij zijn sauslepel al in een andere pot met allergenen gebruikt? Is zijn frituurvet vrij van paneermeel of kroketresten?…..Stelt hij zich die vragen weleens?
Veel mensen met een voedselallergie durven niet in een brasserie te gaan eten.
Het is voor ons een echte uitdaging en vaak durf ik niet te zeggen dat ik een ‘nouveau glutard’ ben. Een glutard is iemand met een overgevoeligheid voor gluten, wij worden ziek bij het eten van gluten. Het is heel bizar dat ik me moet verontschuldigen dat ik ziek word als ik bepaalde dingen eet. Glutenvrij eten doe je niet voor de lol.
Ik voel me soms een culinaire misdadiger als ik een met zorg bereide glutenvrije salade moet terug sturen omdat er, waarschijnlijk uit automatisme, gepaneerde stukjes brie werden opgelegd. Maar ik wil net als andere mensen, soms ook gewoon lekker uit eten gaan en ik kan er helaas niks aan doen dat ik een glutenovergevoeligheid heb.
Er moet natuurlijk een onderscheid gemaakt met die mensen die omwille van een ‘dieettrend’ bepaalde voedingsmiddelen mijden. Wanneer een allergie of intolerantie eerder tussen de oren zit, tasten zij onze geloofwaardigheid aan en brengen zij onze veiligheid, vaak ongewild, in het gedrang.
De 14 allergenen zijn: pinda ei, gluten, lupine, melk, mosterd, noten, schaaldieren, selder, sesamzaad, soja, vis, weekdieren en sulfiet.
Ik richt mij daarom tot u, beste restauranthouder:
‘ Met goede kennis over hoe uw maaltijden worden bereid, wat de risico’s zijn en hoe u allergeenvrij moet werken, kan u meer dan 90% van alle voedselallergielijders uw lekkernijen voorzetten.’
Zit u met de handen in het haar en bent u op zoek naar professionele hulp om uw keuken en gerechten aan te passen aan de nieuwe wetgeving om alles allergievrij te kunnen serveren. Wij, de allergiediëtisten, helpen u graag verder !!
Hopelijk kan ik binnenkort ook bij u zorgeloos tafelen, ik heb gehoord dat u heel lekker kookt.
Als u mij uw goede wil voor een veilige service kan garanderen, dan kom ik zeker terug! En dat geldt vast ook voor die duizend andere allergische Belgen.
We horen mekaar nog wel,
Tot binnenkort,
Kris