Het mooie weer van afgelopen weekend was behoorlijk zwaar voor ondergetekende hooikoortspatiënt, ook de komende dagen zal de hoeveelheid graspollen in de lucht nog flink oplopen. http://www.meteovista.be/Europa/Hooikoorts-Belgie/131
Door de late lente is de eerste piek van de boompollen niet begin maar eind april gevallen en bijna naadloos overgegaan in het graspollenseizoen. Het zwaartepunt van de berkenpollen hebben we gelukkig al achter de rug. Nu zijn we aanbeland bij de meest voorkomende allergie binnen de hooikoortsfamilie, namelijk die aan graspollen. Het grassenstuifmeel, de belangrijkste “hooikoorts”-verwekker in België, wordt in de lucht aangetroffen van mei tot en met augustus. De pollinatieperiode is dus zeer lang. Dit is te wijten aan het grote aantal soorten en aan het feit dat verschillende bloeiperiodes elkaar kunnen opvolgen. In het begin van het seizoen volstaan slechts weinig stuifmeelkorrels om bij sterk gevoelige personen allergiesymptomen teweeg te brengen. De meest kritieke periode voor de hooikoortslijders vindt meestal plaats in de eerste helft van de maand juni.
Maar afgelopen donderdag was voor mij dus zo’n off-day: medicatie vergeten, zonder zonnebril buiten, dochter brengen naar een picknick-activiteit in het park, eindje naast het bos gewandeld en … ik had het vlaggen: snotteren, niezen, jeukende en tranende ogen, keelpijn, hoofdpijn en ontzettende vermoeidheid. Dus enige remedie (symptoombestrijding) snel mijn medicatie, neusspray en binnen zitten met gesloten deuren en ramen terwijl de anderen een terrasje gingen doen. Eigen schuld, dikke bult…Deze dagen moet ik namelijk dagelijks een antihistaminicum en corticosteroïden nemen, die was ik vergeten. Ik heb het geweten en dat zal me nu niet meer gebeuren ;).
Ongeveer de helft van de mensen die een stuifmeelallergie hebben, zijn ook allergisch voor bepaalde fruit- of groentesoorten en noten. Dit komt omdat de structuur van het stukje stuifmeelkorrel, dat de allergische reactie tegen pollen veroorzaakt, lijkt op die in bepaalde voedingsmiddelen. Het immuunsysteem is niet in staat om deze zogenaamde allergenen van elkaar te onderscheiden en daardoor ontstaat ook een allergische reactie op die voedingsmiddelen. Mensen met een berken- en graspollenallergie, zoals ik, reageren vaak ook allergisch op aardappel, ananas, appel, banaan, lychee, peer, erwten, graansoorten, paprika, pinda, selder, soja, tomaat, wortel, hazelnoot … Men spreekt dan van een kruisreactie of kruisallergie. Wanneer ik één van deze voedingsmiddelen eet, krijg ik reacties in de mond, mijn lippen of tong zwellen op, jeuk aan huig, soms ook een loopneus en/of tranende ogen. Men spreekt van het OAS-syndroom.
Voor de meeste van deze voedingsmiddelen geldt dat ik enkel tijdens het pollenseizoen last heb als ik ze eet. Ofschoon ik geen hazelnoot verdraag, heb ik geen last van hazelnootpasta (halleluja Nutella!) omdat het eiwit dat de allergische reactie veroorzaakt, gevoelig is voor hitte.
Dit wil niet zeggen dat er altijd sprake is van een kruisreactie. Ook niet iedere hooikoortspatiënt zal kruisreacties met voedingsmiddelen hebben. Het is daarom ook niet zinvol om bij een allergie voor bijvoorbeeld berkenpollen meteen maar geen appels meer te eten. Een kruisreactie kan door middel van onderzoek worden aangetoond. Een dieet is enkel zinvol als je daadwerkelijk klachten krijgt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen en je hier hinder van ondervindt. Door het elimineren van deze voedingsmiddelen kunnen deze klachten beperkt blijven. Sommige mensen hebben echter geen idee van welke voedingsmiddelen ze klachten hebben en eten daardoor bijna niets rauw meer. Voor hen is een bezoek aan een allergiediëtiste heel zinvol om niet onnodig veel en lang voedingsmiddelen te mijden.
Hoe een allergiediëtiste ook een ervaringsdeskundige kan zijn met haar dagelijkse dosis antihistaminicum, zakdoekjes en neusspray in de aanslag.
We gaan voor een lange zonnige zomer!