De vakantie loopt langzaam ten einde. Sommigen kijken al uit naar de 1ste schooldag, anderen willen hier nog lang niet aan denken. 1 september leeft bij elke leerling en ouder. Maar als je kind een voedselallergie heeft (geldt trouwens ook voor andere bijzonderheden zoals diabetes, slechthorend, autisme, …) ben je als ouder net dat tikkeltje nerveuzer. Je moet immers goed voorbereid zijn. Je wil dat je oogappel het schoolleven kan beleven als ieder ander kind, zowel de schoolse als de naschoolse activiteiten. Je wil dat je kind gezien wordt als ieder ander kind, de voedselallergie mag niet voorop komen te staan maar anderzijds moet wel iedereen goed op de hoogte zijn. Niet altijd evident … Enkele tips:
– Heeft je kind een ernstige voedselallergie, met kans op anafylaxie, zorg dan dat er een geschreven plan is. Dit geschreven plan kan je tijdens de info-avond op school aan de klasleerkracht overhandigen.
– Indien er al een reactie wordt uitgelokt door de nabije aanwezigheid van het allergeen, is het belangrijk vooraf de klasleerkracht / zorgleerkracht / directie in te lichten. Op deze manier kunnen er klasafspraken gemaakt worden.
– Ken je deze website al? Geef hem door aan de klasleerkracht.
– Meestal ben je er als de kippen bij om zelf extraatjes met je lieverd mee te geven, zo ben je zeker dat het ok is. Maar als jij zorgt dat de klas goed geïnformeerd is, zijn er vast een heleboel ouders die met veel plezier een ‘toegestane’ traktatie voorzien. En de juf/meester kan nog een oogje in het zeil houden. De angst mag zeker niet overheersen. Als de kennisoverdracht (het goed informeren) goed gebeurd is, mag je er alle vertrouwen in hebben dat men de ernst begrijpt. Het is wel belangrijk dit jaarlijks te herhalen, want jij vergeet het niet maar iemand die er niet mee geconfronteerd wordt, vergeet dat wel.
– De epi-pen in de buurt en er kan niets gebeuren! Leer je kind van jongsaf de epi-pen steeds bij zich te dragen. Anderzijds is het super handig om een epi-pen standaard in de school te laten liggen. Vraag de klasleerkracht om deze epi-pen steeds mee te nemen (klasuitstap, wandeling, …). Zorg dat er een duidelijk zichtbare gebruiksaanwijzing voor de epi-pen op school is (in de klas van je lieverd, maar ook in de leraarskamer of in de refter of in de buurt van de speelplaats).
– Heeft je kind pas een voedselallergie? Dan is het zeker spannend. Weet je niet goed hoe dit aan te pakken? Vraag raad aan je allergiediëtist en / of je arts, zij kunnen je op weg helpen.
Ben je ondertussen al een ervaren rot? Denk niet ‘nu weten ze het wel’. De herhaling is ontzettend belangrijk. Je doet best telkens opnieuw je verhaaltje: wat is een voedselallergie, welke zijn de symptomen, wat bij een reactie, …
Groetjes,
An