Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
ALLERGISCH VOOR SCHAAL- EN SCHELPDIEREN? LAATSTE STAND VAN ZAKEN

ALLERGISCH VOOR SCHAAL- EN SCHELPDIEREN? LAATSTE STAND VAN ZAKEN

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28027402(Shellfish allergens: tropomyosin and beyond. Faber MPascal MEl Kharbouchi OSabato VHagendorens MDecuyper IBridts CEbo D.)

Allergie voor schaal- en schelpdieren komt vaak voor. De meest gekende en ook best bestudeerde is de garnalenallergie. Ondertussen weet men dat er in de garnaal verschillende structuren aanwezig zijn, die de klachten veroorzaken. Het meest gekende deeltje op dit moment is ‘tropomyosine’.

Eigenlijk is dit allergeen niet nieuw, want al in de Jaren ’80 schreef men hierover. Alleen was dat allergeen toen nog niet benoemd als ‘tropomyosine’. Tropomyosine is niet enkel aanwezig in garnalen, maar vind je ook terug in kreeft, krab, mosselen, oesters, octopus, kakkerlakken, … Vooral in alle schaaldieren (kreeft, garnalen, krab) werkt de tropomyosine bijna identiek. Dit wil zeggen dat er een grote kans is dat je niet enkel op garnalen maar ook op andere schaaldieren allergisch reageert. In weekdieren (=schelpdieren) is deze kans minder groot, maar niet onbestaande.

Tropomyosine is lang niet het enige allergeen dat ontdekt is. Het onderzoek naar de andere allergenen is nieuw en volop gaande. Zo is ‘Arginine kinase’ onstabiel en niet hittebestendig. Terwijl ‘MLC’ en ‘SCP’ wel hittestabiel zijn. Dat laatste is echter voornamelijk aanwezig in schaaldieren en bijna niet in weekdieren.

Wat brengt dit onderzoek ons?

In de toekomst zal het mogelijk zijn dat allergeen te vinden waar jij allergisch voor bent. In plaats van ‘garnalenallergie’ spreken we dan misschien van ‘garnalen(tropomyosine)allergie’. Op deze manier kan het dieetadvies op maat aangepast worden. Er zal veel beter kunnen voorspeld worden of je alle schaal- en schelpdieren moet laten of enkel de schaaldieren of enkel bepaalde schaaldieren. Daarnaast kan het zijn dat je de schaaldieren wel kan eten als ze verhit zijn of misschien worden ze dan net nog gevaarlijker voor jou.

Op dit moment is er één zekerheid namelijk dat visallergie en schaal- en schelpdierenallergie los van elkaar staan. Ben je allergisch voor het ene, dan kan je gerust van het andere genieten. Opgelet, uiteraard kan het zijn dat net jij die pechvogel bent met een allergie voor beiden.