Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
ZOMER, ALCOHOL OP EEN TERRASJE OF BIJ EEN BARBECUE, KAN DIT WEL BIJ EEN VOEDSELALLERGIE OF INTOLERANTIE?

ZOMER, ALCOHOL OP EEN TERRASJE OF BIJ EEN BARBECUE, KAN DIT WEL BIJ EEN VOEDSELALLERGIE OF INTOLERANTIE?

Een alcoholallergie komt maar zeer zelden voor volgens wetenschappelijk onderzoeker Nicolette De Jong van het Erasmus MC. Bij een dergelijke allergie zijn er mensen die allergisch reageren op de alcohol zelf en mensen die specifiek allergisch zijn voor één soort alcoholische drank aangezien zij reageren op een bepaalde stof in de drank zoals het soort druif, de mout, de gist, de gerst, ….

Toch altijd opletten in geval van een voedselallergie. Het drinken van alcohol kan namelijk de allergische reactie versterken. Dus niet de alcohol zelf veroorzaakt de allergische reactie maar, als je het allergeen bv. pinda binnenkrijgt en gelijktijdig alcohol drinkt, zal de reactie heviger zijn.

Wat voedselintoleranties betreft, in sommige alcoholische dranken is sulfiet aanwezig en alcoholische dranken bevatten eveneens histamine. Sulfiet komt van nature voor in druiven maar wordt ook nog extra aan wijn en champagne toegevoegd (E220 – E228) om bederf en inwerking van zuurstof tegen te gaan. Wie gevoelig is voor sulfiet dient dus op te letten met wijnen en champagne.

Biowijnen bevatten minder sulfieten.

Het gehalte aan histamine verschilt al naargelang de wijn. Rode wijnen bevatten wel meer histamine dan witte wijnen. Histamine doet de bloedvaten uitzetten en zorgt voor jeuk, huiduitslag, niesbuien, loopneus, maagproblemen en/of hoofdpijn bij personen die daar gevoelig voor zijn.

Heb je dus last van een voedselallergie of ben je gevoelig voor sulfiet of histamine, wees dan op je hoede met alcoholische drankjes.

Bron: Allergie & Voeding, 2//2017, pag. 6-7

Moet je oppassen voor een glaasje wijn bij het eten? Yolande Tump

https://www.voedselallergie.nl/previews/2017-2/index.html#4