In de praktijk merk ik dat er meer mensen langskomen voor goed advies over gezonde voeding bij coeliakie.
Het eerste moment dat de mensen deze diagnose krijgen is natuurlijk niet zo simpel.
Ze kijken thuis hun verpakkingen na en zien dat in vele producten tarwe, rogge, gerst,… gluten dus zitten. En nu mag de patiënt dat allemaal niet meer eten, maar wat dan wel???
Na een goede uitleg van wat coeliakie nu eigenlijk is en waarom het eten van gluten dus nooit meer kan, krijg ik vaak de vraag: ”Ja maar, een zonde kan dat dan zoveel kwaad?!”
Begrijpelijk omdat sommige mensen voor de diagnose eigenlijk nog niet zoveel klachten hadden. Wat vermoeider, ijzertekort, af en toe een periode met diarree. Sommigen vinden het niet erg om eens ongemakken te hebben, maar velen doen het automatisch strikt omdat ze zich anders heel slecht en ziek voelen.
We bedoelen wel heel strikt bv. bij smeerbare producten is best een apart vlootje te hebben, want zelfs een kruimeltje brood geeft al problemen.
Dat lijkt zo weinig maar wetende dat de inname 10 à 20 mg gluten /dag wordt nagestreefd en 1snede brood al 2500mg gluten bevat.
Dus 1 kruimel doet er wel toe.
Dus is het belangrijk om uw dieet strikt te volgen.
Coeliakie is een auto immuunziekte dus uw lichaam zal altijd schade geven aan uw darmslijmvlies en de antistoffen zullen hoog blijven. Dat gebeurt ook vaak zonder heel erge klachten. Het is dus niet goed om zo af en toe gluten te eten.
Door de ontsteking kan de darm niet goed zijn werk doen zoals het opnemen van gezonde voedingsstoffen: mineralen zoals calcium, vitaminen zoals Vit. B12…
Het niet strikt opvolgen van een glutenvrij dieet geeft vaak complicaties!
Bij jonge kinderen kunnen groeistoornissen en groeiachterstand ontstaan door te weinig opname van nuttige voedingsstoffen. Deze zijn vaak moeilijk weer goed te maken.
Ook is de kans groter op het krijgen van darmkanker, gelukkig de minst frequente complicatie maar wel één met een grote impact.
Volwassenen kunnen volgende complicaties hebben: meer kans op het ontstaan van osteoporose, verminderde vruchtbaarheid, miskramen, neurologische en psychische problemen.
Wanneer er geen antistoffen worden gevonden, maar je voelt je ziek na een periode van gluten eten, kan het goed zijn om samen met een allergiediëtiste of dokter te kijken of er sprake is van glutensensitiviteit en dan is het zeer strikt glutenvrij eten vaak niet nodig. Ik hoop jullie wat meer duidelijkheid hierover bij te brengen.
Glutenvrij dieet is levenslang en strikt nodig als je coeliakie hebt!!
Callebaut Marieken