Onlangs stond er in de media een artikel over bizarre allergieën.
Bij een allergie speelt het immuunsysteem een belangrijke rol. In normale omstandigheden beschermt dit systeem ons tegen lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën (antigenen) door antistoffen te produceren. Bij patiënten met een allergie aanziet het immuunsysteem een ‘gewone stof’ als indringer waardoor er een reactie optreedt.
Leuk om te weten dat er op onze aardbol mensen rondlopen die allergisch zijn voor water, seks, gsm’s, aanrakingen of sporten. Interesse in het artikel, klik hier. Maar dit blijven uitzonderingen (gelukkig J). Wat ik vooral jammer vond was dat er bovenaan geschreven werd dat klassieke allergieën zoals pinda’s en schaaldieren maar al te gekend zijn. Mijn ervaring leert jammer genoeg anders. Er zijn nog heel wat mensen die totaal geen idee hebben wat een allergie is en hoe verschillend de reactie kan zijn. En als we het dan over pinda hebben, wist jij bijvoorbeeld dat pinda helemaal GEEN noot is, maar een peulvrucht?
Een voedselallergie is een ongewone reactie op een onschadelijk voedingseiwit en nieuw ook op koolhydraatgroepen. In bepaalde omstandigheden gaat het immuunsysteem het eiwit / de koolhydraatgroep zien als een indringer. Deze wordt dan een allergeen genoemd. Bij het eerste contact met dit eiwit / deze koolhydraatgroep zal het afweersysteem antistoffen gaan produceren. In deze fase treden er nog geen klachten op. Pas na een volgend contact met het allergeen zijn die er wel, zelfs bij de kleinste hoeveelheid voedsel.
Je kan inderdaad voor eender welk voedingsmiddel allergisch worden. De 14 meest voorkomende allergenen zijn in Europa wettelijk te vermelden op een verpakking. Een voedselallergie is complex. Je kan allergisch zijn voor een bepaald voedingsmiddel terwijl je er toch kleine hoeveelheden van kan eten maar je kan allergisch zijn en zelfs al reageren wanneer er naast jou iemand net dat voedingsmiddel eet waar jij niet tegen kan. Daarnaast kan je allergisch blijven voor 1 voedingsmiddel of je kan ook allergisch worden voor meerdere voedingsmiddelen.
Maar stel je maar voor dat je allergisch bent voor aardappel of boekweit of rijst of kippenvlees of rundvlees of meerdere voedingsmiddelen samen. Voor jezelf start op dat moment een helse zoektocht. Daarnaast moet je continu je omgeving inlichten. Wij, allergiediëtisten, helpen je graag op weg in deze zoektocht. Hoe moet je etiketten lezen? Wat mag nou net wel en wat absoluut niet? Hoe kan je toch nog lekker en gevarieerd koken? Daarnaast kunnen we ook je omgeving inlichten, onwetendheid leidt vaak tot misverstanden.
Wist je trouwens dat je allergie ook kan verdwijnen? In 1 voedingsmiddel zitten verschillende stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Afhankelijk van welke stof heb je een grotere of kleinere kans dat je allergie kan verdwijnen. Daarom is het belangrijk regelmatig je arts te bezoeken. Samen met de resultaten en het verslag van je arts kunnen wij, allergiediëtisten, dan weer met jou aan de slag naar een nieuw voedingsplan.
An