Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is de meest voorkomende gastro-intestinale aandoening wereldwijd. PDS komt voor bij 15 tot 20 procent van de vrouwen en 5 tot 20 procent van de mannen, voornamelijk vanaf het 15de tot het 65ste levensjaar.
De symptomen van prikkelbare darmen zijn vervelend, pijnlijk en komen vaak op de meest ongelegen momenten voor.
Gelukkig is het volgen van een laag FODMAP-dieet de meest effectieve behandeling.
Hierbij wil ik een aantal misverstanden rond het laag FODMAP-dieet uit de weg werken.
Misverstand 1: Je moet alle FODMAP’s uit je dieet verwijderen.Dit is niet het geval. Zoals de naam al suggereert, bestaat het dieet eerder uit het consumeren van kleine hoeveelheden FODMAP’s in plaats van helemaal geen!Het laag FODMAP-dieet bestaat uit 3 fases.
Tijdens de eerste fase of eliminatiefase worden alle FODMAP’s gemeden. Vervolgens wordt tijdens de herintroductiefase de tolerantie voor FODMAP’s bepaalt. In de laatste fase (way of life) dienen dan enkel de problematische triggers gemeden te worden.
Elk laag FODMAP-dieet is persoonlijk en afgestemd op jouw gevoeligheden.
Misverstand 2: Iedereen met PDS moet hetzelfde dieet volgen.We zijn allemaal uniek en dit zou ook duidelijk moeten zijn in voedingsplannen.
Het laag FODMAP-dieet zal dus niet voor iedereen hetzelfde zijn.
Het is niet klakkeloos een lijstje verboden/toegelaten volgen!
Ofschoon de overkoepelende term voor iedereen dezelfde is, kunnen de symptomen zich bij iedereen anders manifesteren en zijn de triggers ook persoonlijk. Het is belangrijk op te merken dat een laag FODMAP-dieet door een diëtist op maat gemaakt wordt, afgestemd op het beheersen van de eigen unieke symptomen EN op basis van de eigen toleranties en die van niemand anders!
Misverstand 3: Het laag FODMAP-dieet kan door iedereen gevolgd worden. Het laag FODMAP-dieet is geen hype om gewicht te verliezen of om de gezondheid te verbeteren. Het laag FODMAP-dieet is een dieet dat grondig is onderzocht, geïmplementeerd wordt als medische voedingstherapie en enkel mag gebruikt worden als door een arts de diagnose van PDS werd gesteld en andere mogelijke medische oorzaken van je klachten uitgesloten zijn.
In sommige gevallen kan het dieet ook worden voorgeschreven aan mensen met coeliakie met aanhoudende symptomen, of mensen met (onverklaarbare) buikpijn, die medisch geschikt werden verklaard voor dit dieet.
Misverstand 4: Het laag FODMAP-dieet is zuivel- en glutenvrij.Veel mensen geloven dat zodra ze beginnen met het laag FODMAP-dieet, ze alle gluten en alle melkproducten moeten mijden. Dit is een misvatting!
Er zijn sommige zuivelproducten met een hoog lactosegehalte die symptomen veroorzaken, maar je kan nog steeds genieten van laag FODMAP-zuivelproducten of ervoor kiezen om lactosevrije alternatieven te gebruiken.
Zo ook zijn niet alle glutenvrije producten FODMAP-vriendelijk! Het is dus belangrijk om laag FODMAP-producten te herkennen via het etiket.
Vraag hiervoor raad aan je diëtist.
Misverstand 5: Het laag FODMAP-dieet is de enige manier om PDS te beheren.Een eerste stap in de behandeling van PDS is steeds streven naar een gezonde levensstijl.Gezonde voeding, een regelmatig eetpatroon met voldoende vezels, weinig vetten, voldoende water, dagelijks een half uurtje lichaamsbeweging of wandelen en voldoende slapen geven in de meeste gevallen al een grote verbetering van de klachten, zeker bij klachten als constipatie en diarree.
Als je vragen hebt rond het laag FODMAP-dieet, neem dan zeker contact op met een gespecialiseerde diëtist. Hij/zij helpt je op weg naar een rustige buik😉
Succes,
Kris