Bron: The clinical relevance of lipid transfer protein – R. Asero, M. Piantanida, E. Pinter, V. Pravettoni
Er zijn al heel wat studies verschenen omtrent LTP syndroom. In de Mediterrane landen is dit de meest voorkomende primaire voedselallergie, met een hoog aantal anafylaxies (= meest ernstige vorm van reactie). LTP is een eiwit dat aanwezig is in diverse plantaardige voedingsmiddelen, onafhankelijk tot welke botanische familie (plantenfamilie) ze behoren. LTP is hitteresistent (kan tegen hoge temperaturen) en overleeft het maagzuur waardoor het ongewijzigd in ons maagdarmstelsel toekomt. Dit kan dan resulteren in hevige systemische reacties (= een reactie waarbij het ganse lichaam betrokken is).
Het blijft voorlopig onduidelijk waarom het LTP syndroom voornamelijk enkel in Mediterrane landen opduikt. De hypothese dat dit voortspruit uit een sensibilisatie (via de luchtwegen) door de aanwezigheid van bepaalde pollen (plataan, bijvoet, olijfboom, cipres) blijft voorlopig onbewezen.
Anderzijds blijkt een allergie voor berkenpollen beschermend te werken.
Er is een enorme variabiliteit in de symptomen bij LTP syndroom. Sommige patiënten hebben zo goed als geen reacties, anderen reageren anafylactisch. Co-factoren spelen een immense rol. Co-factoren kunnen zowel positief als negatief zijn. Het kan zijn dat er enkel een allergische reactie optreedt indien er negatieve co-factoren aanwezig zijn. Zijn deze factoren niet aanwezig, kan de patiënt alles eten en zijn er geen restricties nodig. Negatieve co-factoren bij LTP zijn:
- Inname van het LTP-bevattende voedingsmiddel op een nuchtere maag
- Beweging
- NSAID’s (ontstekingsremmende medicatie)
Een mogelijks positieve co-factor is de aanwezigheid van een berkenpollenallergie. Dit zou beschermend kunnen werken tegen allergische reacties door LTP.
In Spanje is contacturticaria door inname van perzik de meest voorkomende klacht wat LTP- overgevoeligheid betreft. Bij meer dan 60% van de patiënten blijft dit de enige klacht.
OAS (oraal allergiesyndroom: tintelende lippen, zwelling van de lippen, tong, mond) na inname van bijvoorbeeld perzik is vaak voorkomend bij LTP syndroom. Zonder aanwezigheid van co-factoren blijft dit regelmatig jaren of zelfs levenslang de enige klacht. Als een co-factor plots zorgt voor een heftigere reactie, is er een soort van ‘upgrade’ naar ernstige klachten (van overgeven, diarree, zwellingen, urticaria, tot anafylaxie).
LTP is voornamelijk terug te vinden in fruit, vooral de rozenfamilie (perzik, appel, peer, pruim, kers, abrikoos), maar ook meloen en watermeloen. In sommige voedingsmiddelen zijn vooral hoge hoeveelheden LTP terug te vinden in de zaadjes die samen met de vrucht worden opgegeten bijvoorbeeld kiwi en tomaat.
Bij patiënten met LTP syndroom is er een groot verschil wat betreft reactie op 1 voedingsmiddel of op meerdere voedingsmiddelen. Indien er reactie is op meer dan 5 LTP’s (zowel voedingsmiddelen als pollen) is er een duidelijk hoger risico om ernstige allergische reacties te doen na inname.
Het is duidelijk dat er nog heel wat aspecten onduidelijk zijn. Bij een vermoeden van LTP-syndroom is het belangrijk om doorverwezen te worden naar gespecialiseerde allergologen.