“Het valt wel mee, alleen weet ik niet goed wat ik tussendoor kan eten.” Tussendoortje zijn precies ver zoek in het low-fodmapdieet. Daarom zet ik voor jou enkele mogelijkheden op een rijtje.
FRUIT
Er zijn meer fruitsoorten toegelaten dan te mijden in het low-fodmapdieet. Je kan het fruit uit de hand eten of verwerken in een fruitsalade of op een fruitspies. Meng de fruitsalade ter afwisseling eens met een handvol noten of pitten, of werk hem af met verse kruiden zoals citroenmelisse of basilicum. Verfris de fruitspiezen met blaadjes munt of wissel de stukjes fruit af met tarwevrije brownies of stukjes speltcake. Momenteel kan je ook volop genieten van de aardbeien en binnenkort zijn de verse bessen en meloenen weer overheerlijk. Let wel op voor de braambessen en de watermeloen. Zij bevatten fodmaps!
GROENTEN
De toegelaten groenten kunnen als knabbels met of zonder dipsaus gegeten worden. Ik denk hierbij aan wortelen, kerstomaatjes, komkommer, paprikareepjes, …. En daar dan een sausje bij op basis van lactosevrije yoghurt afgewerkt met verse tuinkruiden recht uit de hof. Of neem eens een kom verse groentesoep als tussendoortje. Bij warm weer is een koud soepje ook lekker en verfrissend. Probeer de combinatie van spinazie en waterkers eens uit of een courgettesoepje met munt. Heerlijk!
MELKPRODUCTEN
Drink een groot glas lactosevrije melk of ga eens vreemd met een glas plantaardige “melk” o.a. rijstdrink, sojadrink, haverdrink, kokosnootdrink, … keuze te over! In de winkel kan je ook terecht voor lactosevrije yoghurt, lactosevrije pudding, lactosevrij ijs, … Met al de bovenstaande “melk”producten kan je natuurlijk ook zelf heerlijke desserten bereiden in een mum van tijd: lactosevrije yoghurt met vers fruit, bananenmilkshake met rijstmelk, pudding van chocolade kokosnootdrink, smeuige rijstpap van havermelk en amandelpasta, frisse ijsjes van lactosevrije yoghurt en kiwi, … Krijg je er al zin in?
GRAANPRODUCTEN
Als er tussendoor een serieuze honger aanwezig is, kan je natuurlijk ook grijpen naar een extra tarwevrije boterham. Let wel op met speltbrood aangezien dit graan ook nog fructanen (fodmaps) bevat. En teveel is natuurlijk teveel. Maar je kan zonder problemen terecht bij rijstwafels, maïswafels of glutenvrij knackebrood zonder andere fodmaps. Eet ze naturel of besmeer ze met lekkers zoals verse geitenkaas met plakjes aardbeien of schijfjes meloen met snippers Gandaham. Of wat dacht je van een kommetje cornfakes of rice crispies met of zonder lactosevrije melk? Of een havermoutpapje gepimpt met vers fruit , noten of zaden of gojibessen ….
ZOET
Zin in zoet? Ook dat kan! Het aanbod gluten- en fodmapvrije koeken breidt steeds verder uit. Maar zelf bakken kan ook zeer leuk en ontspannend zijn. Bak eens een speltcake, haverkoekjes, bananenmuffins, maïswafels, fodmapvrije brownies of een clafoutis met aardbeien. Het is helemaal niet zoveel werk als je wel zou denken. En wedden dat ook je huisgenoten voor jouw bakkunsten smelten! Zoete popcorn is ook een alternatief of zoete eiwitschuimpjes gebakken in de oven, een stukje chocolade bij een lekker kopje thee. .. of neem als vieruurtje eens een boekweitpannenkoekje gevuld met vers fruit en/of lactosevrij ijs op zondag.
KNABBELS
Gewoon wat knabbelgoesting? Misschien kan een handvol noten al volstaan of enkele pepermuntjes. Of denk terug aan de groenteknabbels … of neem eens een rabarberstok met vanillesuiker.
NOG WAT ANDERS?
Op zoek naar nog iets anders? Iets hartigs? … een handvol gezouten chips, gezouten pinda’s, olijven, een kopje fodmapvrije bouillon … of zelfgemaakte pastinaakchips, al eens geprobeerd?
Heb je zelf nog een goed idee? Laat het me weten! Of deel jouw succesrecept! Via onze website kan je trouwens gratis het recept van speltcake downloaden. Wil je nog een ander receptje? Laat maar horen welk, dan stuur ik het je toe. Hier zijn alvast de fodmapvrije brownies!
Laat ze smaken!
Hilde Winters
LOW-FODMAP BROWNIES
Nodig: 150 g margarine voor bakken en braden – 200 g pure chocolade – 150 g suiker – 4 eieren – 150 g gemalen amandelen
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed de bodem van een taartvorm met bakpapier. Vet de zijkanten in met margarine.
- Smelt de pure chocolade au-bain-marie. Laat de gesmolten chocolade 2 min. afkoelen.
- Scheid het eigeel en de eiwitten van 4 eieren.
- Klop de sojamargarine en de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Meng er dan het eigeel onder. Vervolgens de gemalen amandelen en daarna de gesmolten chocolade.
- Klop de eiwitten stijf. Schep het eiwit onder het beslag.
- Giet het beslag in de taartvorm. Bak 25 min.
- Haal de koek uit de oven en laat hem volledig afkoelen. Haal de koek dan uit de vorm.
- Snijd in kleine stukjes en serveer.