Sinds puberleeftijd heb ik zelf al last van prikkelbare darmen. Ik herinner me zelfs de bezoeken aan de gastro-enteroloog nog en de opstart van Spasmomen®. Mijn vrijgezellenavond, ruim 16 jaar geleden, was de kers op de taart. We gingen eten in een Italiaans restaurant en nadien verder op stap. Na de maaltijd stond ik krom van de pijn (opgeblazen buik, krampen …). Ik moest me door de avond spartelen.
Met de jaren verbeterden mijn klachten. Komt dit door de zwangerschappen, door ouder te worden of toch door de omschakeling van mijn antihistaminica (allergiepil)? Vroeger nam ik Zyrtec® en een 15 jaar geleden is dat gewijzigd naar Estivan®. De werkzame stof hiervan, Ebastine, geeft bij mensen met prikkelbare darmen een verbetering van de klachten. In 2016 werd dit in Leuven ontdekt en op dit moment voert men hierop nog steeds onderzoek uit.
Maar het aangename leven bleef niet duren … Sinds een klein jaar heb ik terug enorm veel opstoten, op zo’n moment lijk ik wel 9 maanden zwanger, kan ik over de grond kruipen van de pijn …
Uit ervaring weet ik dat ik absoluut mannitol moet vermijden. Doet dit je geen belletje rinkelen? Mannitol, behoort tot de fodmap’s. Heel wat mensen met prikkelbare darmen zijn geholpen met het laag fodmapdieet. Waarom? Fodmap’s zijn fermenteerbare (=vergistbare) koolhydraten. Deze worden niet of onvoldoende verteerd in de dunne darm en komen zo in de dikke darm terecht. Hier geven ze de gekende klachten.
Dit dieet is niet de eerstelijnsbehandeling. In eerste instantie is een gezonde voeding, met extra vezels en extra beweging aan te raden. Vaak is dat al voldoende. Een volgende stap is uitsluiten dat er niets anders aan de hand is (via huisarts / gastro-enteroloog); daarna kan het laag-fodmapdieet in overweging genomen worden.
Na al die jaren ging ik opnieuw langs bij de gastro-enteroloog. Oké, ik heb al lang de diagnose ‘prikkelbare darmsyndroom’ gekregen maar mijn grootmoeder heeft darmkanker gehad. Mijn moeder en haar zussen laten regelmatig hun darmen screenen dus het leek me niet slecht een afspraak bij de dokter te maken. Ook de dokter vond het aan te raden eerst langs de gastro-enteroloog te passeren. 2 weken terug was het dan zover, de coloscopie. Geen fijn onderzoek, allé, vooral de voorbereiding is vervelend. Nadien bleek gelukkig alles in orde te zijn en was ook de boodschap van de gastro-enteroloog laag-fodmapdieet!
Toeval of niet, maar diezelfde week waren alle nieuw ingeplande consulten fodmapconsulten. Als fodmapexpert, dus geen probleem om te starten maar nu moest ik dit ook nog uitleggen aan mijn man en kids. Dit was toch niet zo eenvoudig. Menuplanning werd gemaakt, voorraad in huis gehaald, en starten maar.
Zelf ben ik vooral benieuwd naar de herintroductie. Is er naast mannitol nog een hevige trigger? Ik hou jullie op de hoogte.
Hierbij nog een low-fodmaprecept:
Quinoasalade met varkensoesters (aangepast recept vanuit Libelle Lekker)
Ingrediënten voor 4 personen:
4 varkensoesters – 200g quinoa – 4 tomaten – 1 geperste citroen – 2 el olijfolie – 2 rode paprika’s – 2 gele paprika’s – 2 el gehakte munt – 2 el gehakte peterselie – paprikapoeder – peper – zout
Bereiding:
- Pel en ontpit de tomaten. Maak de paprika’s schoon. Snijd de groenten in kleine blokjes.
- Spoel de quinoa en kook volgens de gebruiksaanwijzing.
- Laat de quinoa afkoelen. Roer er 1 el olijfolie en het citroensap door. Vermeng met de tomaten, paprika’s en gehakte tuinkruiden.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Kruid de varkensoesters aan beide kanten met zout, peper en paprikapoeder. Bak ze kort aan op een hoog vuur, in olie. Laat ze op een zacht vuur nog 10 min verder garen.
- Serveer met de quinoasalade.
- Smakelijk!
Groetjes,
An