De vakantie zit erop, de kinderen weer vroeg uit de veren, de boekentassen op tijd gemaakt worden…Dat betekent dat je, als ouder van een kind met voedselallergieën allert moetzijn om je kind veilig te houden op school. Jij bent immers degene die het best op de hoogte is van de allergie(en) van je kind. Je mag er niet vanuit gaan dat school automatisch weet hoe om te gaan met voedselallergie. Of het nu het eerste schooljaar van je kind is of het zesde, best kan je dit elk jaar opnieuw bespreken en herhalen.
Met een goede voorbereiding kom je een heel eind. Waar moetje aan denken?
Geef de leerkracht(en) en de directie in het begin van het schooljaar de nodige uitleg over de voedselallergie van jouw kind. Geef duidelijk aan welke voedingsmiddelen wel en welke absoluut niet gegeten mogen worden. Eventueel kan je ook een lijstje met toegelaten alternatieven voorzien.
Bespreek ook hoe andere risico’s vermeden kunnen worden: Als je kind aangeraakt of gekust wordt door iemand die net iets in zijn handen of in zijn mond heeft gehad waar je kind niet tegen kan, kan ook dit een allergische reactie uitlokken. Ook met bestek is het oppassen geblazen. Gebruik voor een allergisch kind altijd apart bestek, ook bij het koken.Vermijd mogelijke allergenen in knutselmaterialen, zoals gluten of viseiwitten in lijm, pindakettingen voor de vogels bij een pinda-allergie, enz.
Een veelvoorkomende zorg van ouders is hoe ze kunnen voorkomen dat hun kind zich buitengesloten voelt in de klas. Van bepaalde traktaties en feestjes in de klas kunnen ze niet meegenieten. Ze krijgen een aparte plek aan de lunchtafel om contaminatie te voorkomen, als er snoepjes onder vriendjes verdeeld worden kan dat voor lastige momenten zorgen… Maak dit bespreekbaar met je kind, zorg dat het zich niet onzeker voelt of in een sociaal isolement geraakt. Overleg met de leerkrachten hoe jullie omgaan met eten en drinken op feestdagen en evenementen op school. Spreek ook af hoe de andere kinderen geïnformeerd worden wat voedselallergie is, welk voedsel vermeden moet worden en wat ze moeten doen wanneer er een reactie komt. Spreek ook af hoe dit met de andere ouders gecommuniceerd wordt. Leer je kind zo jong mogelijk geen voedsel, dus ook een snoepjes, koekjes of snacks aan te nemen tenzij hij/zij weet wat er in zit en dat het 100% veilig is om te eten.
Als jij zorgt dat de klas goed geïnformeerd is, zijn er vast een heleboel ouders die met veel plezier een ‘toegestane’ traktatie voorzien. En de juf/meester kan nog een oogje in het zeil houden. De angst mag zeker niet overheersen. Als het informeren van school, vriendjes, andere ouders goed gebeurd is, mag je er alle vertrouwen in hebben dat men de ernst begrijpt. Het is wel belangrijk dit jaarlijks te herhalen, want jij vergeet het niet maar iemand die er niet mee geconfronteerd wordt, vergeet dat wel.
Voorzie een aangepast hapje voor het allergische kind bij een verjaardagsfeestje waarop bijvoorbeeld taart wordt uitgedeeld die het allergeen bevat waarop je kind reageert. Een voorraad koekjes en alternatieven voor onverwacht traktaties zijn handig, mits de voorraad en houdbaarheid regelmatig wordt gecontroleerd. Denk ook aan traktaties tijdens uitstapjes of schoolreisjes.
Informeer de leerkrachten ook over de geneesmiddelen die uw kind moet nemen.
Bespreek ook de noodmedicatie die je kind gebruikt voor zijn voedselallergie. Geef aan dat je bereid bent meer uitleg te geven aan leerkrachten over het gebruik van de EpiPen®/Jext ®(als dit nodig is). Leer je kind van jongsaf de Epipen steeds bij zich te dragen. En zorg ervoor dat standaard een epipen in de school ligt. Vraag de klasleerkracht om deze epi-pen steeds mee te nemen (klasuitstap, wandeling …). Zorg dat er een duidelijk zichtbare gebruiksaanwijzing voor de epi-pen op school is, zowel in de klas van je lieverd, maar ook in de leraarskamer,de refter en in de buurt van de speelplaats.
Heeft je kind een ernstige voedselallergie, met kans op anafylaxie, zorg dan dat er een geschreven plan van actie is. Zorg dat dit plan beschikbaar is voor alle leerkrachten die met je kind in contact komen.
Zet de informatie voor de school op papier. Maak de informatie opvallend, voorzien van een foto van het kind. Houd de informatie kort en noteer het telefoonnummer van mama en papa en van de huisarts. Leg de gegevens van het kind, met foto en gemaakte afspraken, samen met de medicatie en noodmedicatie neer op een vaste, centrale en zichtbare plek, die alle medewerkers kennen en die veilig is voor de kinderen.
Ken je deze website al?
Geef hem door aan de klasleerkracht.
Heb jij zelf nog handige tips?
Fijne start van het nieuwe schooljaar,
Kris