De huisdokter of gastro-enteroloog stuurt je door naar een allergiediëtist voor de opstart van een low-fodmapdieet omwille van prikkelbare darmsyndroom (pds). Soms zijn er vooraf onderzoeken gedaan, zoals een blaastest, soms niet. Zijn er eigenlijk aanbevelingen over deze blaastesten?
Eerst even terug naar de blaastest, wat is dat voor iets?
Waterstofblaastesten worden gebruikt als niet-invasieve test (moeilijk woord, maar wil gewoon zeggen ‘heel eenvoudige methode zonder dat men in jouw lichaam moet zijn’) om ‘suiker’ malabsorpties (daar gaan we weer 😊 = slechte vertering van de suikers) op te sporen. Als er iets mis gaat met die verwerking (en dat gebeurt in de dunne darm), komen deze suikers in onze dikke darm terecht. Deze zijn dan ‘top’voedsel voor onze darmbacteriën. Tijdens het fermentatieproces (vergisten) komt er waterstof (een gas) vrij. Dit wordt opgenomen in onze bloedbaan en dan via onze longen uitgeademd. Een blaastest meet de hoeveelheid waterstof die wordt uitgeademd.
Wat zijn de aanbevelingen?
Er is maar beperkt bewijs dat het zinvol is om iedere patiënt met prikkelbare darmen vooraf eerst blaastesten voor te stellen. Ook als blijkt dat deze patiënt in aanmerking komt om het low-fodmap dieet te volgen. Waarom? Uit onderzoek blijkt dat wanneer je de resultaten vergelijkt van blaastesten uitgevoerd bij een groep personen die in aanmerking komen voor het low-fodmapdieet en een controlegroep, deze bij beide groepen gelijk zijn. Uit experimenteel* onderzoek leren we dat SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm) vals positieve blaastesten kan geven. SIBO moet dan behandeld worden.
Daarnaast blijkt uit experimentele studies dat de fructose-blaastest beperkingen heeft. Deze beperkingen hebben vooral te maken met het feit dat bij PDS niet de verhoogde waterstof klachten geeft maar de viscerale hypersensitiviteit. Dit is een moeilijk verhaal, men weet dat ons zenuwstelsel hier nauw bij betrokken is en dat dit ernstige overgevoeligheidsklachten geeft. Bij patiënten met prikkelbare darmen heeft meer dan 60% hier problemen mee. De fructose-blaastest kan hierdoor vals negatief zijn m.a.w. de test geeft aan dat er geen problemen zijn, maar de patiënt reageert wel op fructose.
Aan de ene kant zijn er regelmatig vals positieve resultaten, aan de andere kant vals negatieve.
Als we ons beperken tot de groep mensen met ernstige klachten van prikkelbare darmsyndroom, dan kan het geen kwaad dat deze blaastesten gebeuren, maar aan de andere kant is het niet nodig. Indien de gastro-enteroloog jou goed onderzocht heeft en een low-fodmap dieet aangewezen is, kunnen de triggers ook door middel van het dieet achterhaald worden.
Opgelet, het kan ook net wél zinvol zijn. Als de gastro-enteroloog na zijn onderzoek tot de conclusie komt dat er sprake is van lactose-intolerantie en deze wordt bevestigd met de lactose-blaastest, krijg jij een verwijzing mee naar de allergiediëtist ‘opstart dieet lactose-intolerantie’.
*Experimenteel onderzoek is onderzoek waarbij men een experiment opzet. Men gaat een mogelijke hypothese (= iets wat men verwacht maar nog niet bewezen is) in een experiment gieten zodat dit al dan niet bevestigd kan worden.
Groetjes,
An