Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Leven met jouw voedingsallergie

Leven met jouw voedingsallergie


Ik wou dat ik kon zeggen dat leven met voedselallergieën gemakkelijk is. Dat is het niet. Alledaagse activiteiten zoals uit eten gaan, naar een feestje gaan, of gewoon honger krijgen tijdens een shopdag kunnen gemakkelijk veranderen in een meerstappenplan om ervoor te zorgen dat je ‘veilig voedsel’ krijgt. Het helpt ook niet dat veel mensen het niet (willen) snappen. Het is bijna niet te geloven hoe vaak dezelfde personen, of zelfs dezelfde ober op dezelfde avond, herinnerd moet worden aan jouw (levensbedreigende) voedselallergie.

Hoe vervelend het ook kan zijn, het houdt je scherp en herinnert je eraan dat je niet op anderen moet rekenen, maar dat jij en jij alleen verantwoordelijk ben voor wat je eet. Elke dag is het blijven opletten en rekening houden met de beperkingen van je allergie.
Begrijp me niet verkeerd, het is niet allemaal slecht!
Voor velen geldt dat hun voedselallergie hen ook gezonder heeft gemaakt. Je eet ‘bewuster’ omdat je meer moet letten op wat je in je mond stopt en door een aantal verwerkte voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen (bedankt allergie 😇). Er zijn nog zoveel lekkere dingen die wel kunnen en genieten van de juiste voeding hoort daar zeker bij.

Hier volgt mijn 6 punten-bucketlist voor mensen met een allergie, die ik door de tijd in mijn praktijk heb verzameld.
Een goede voorbereiding is het halve werk!

1. Neem steeds ontsmettingsdoekjes mee

Het is geen slecht idee om oppervlakken schoon te vegen. Zeker in coronatijden weten we allemaal hoe belangrijk dat is, maar het is alvast een gewoonte voor mensen met een voedselallergie.
Verontreinigingen die hardnekkige voedseldeeltjes bevatten, kunnen zelfs op schijnbaar neutrale oppervlakken zitten, zoals werkruimtes, vliegtuigstoelen, en stoelen bij sportwedstrijden, de cinema ….

Ook, na het aanraken van willekeurige dingen, moet je er zeker van zijn dat je je handen schoonmaakt, dus doekjes of alcoholgel komen goed van pas.
Gewoon water of handreiniger kan allergenen niet effectief verwijderen, dus voortdurend handen wassen met zeep en water of alcoholgel is een goede gewoonte.

2. Schaf je een grote(re) handtas aan.

Naast een excuustruus is het ook een praktisch gegeven waar de meeste vrouwen zeker het nut van inzien 😇

Vooraleer je van huis vertrekt, vergewis je ervan dat je alle dingen bij je hebt die nodig zijn: niet enkel de ontsmettingsdoekjes, maar ook de EpiPen® (minstens twee bij een ernstige voedselallergie), antihistaminicum, een inhalator.
Neem ook steeds en overal veilige snacks mee.

3. Wees duidelijk in de beschrijving van wat wel en niet kan op restaurant.

De conversatie en kruisverhoor van de ober of chefkok kunnen vermoeiend zijn, maar ze moeten absoluut gebeuren voor de veiligheid! De beste manier om ervoor te zorgen dat het gesprek resulteert in een veilige maaltijd is om heel duidelijk te zijn! Hierbij kan je gebruik maken van kaartjes waarop je allergieën staan vermeld evenals de belangrijkste te mijden voedingsmiddelen. Zo sluit je miscommunicatie uit.
Soms is het ook best om de noodzaak om schoon gereedschap te gebruiken te benadrukken, zodat er absoluut geen sprake kan zijn van kruisbesmetting.

Zo heb ik al zeer positieve ervaringen gehoord in restaurants. Dan is het ook fijn om na afloop de kok te feliciteren voor het goed opvolgen van je allergie. 🙏,

4. Neem voldoende tijd voor je winkelbezoek.

Lees ingrediëntenlijsten en voedselwaarschuwingsetiketten, zelfs als je ze al eerder hebt gekocht. Ingrediënten in producten veranderen wel degelijk, en ingrediënten kunnen van fabrikant tot fabrikant verschillend worden vermeld.
Ga voor voeding met minder additieven (en een kortere ingrediëntenlijst) en let op de allergenen die zichtbaar staan op de ingrediëntenlijst. Hoewel dit niet per se slecht is voor de spijsvertering, is het wel slecht voor de portemonnee. Voor sommige producten kan je best gaan naar gespecialiseerde winkels, maar ook de reguliere supermarkt heeft al een uitgebreid gamma aan producten die toegelaten zijn. Laat je in je keuze bijstaan door een allergiediëtiste.

5. Je kan elke dag een allergische reactie krijgen!

Niemand wil constant in angst leven, maar er zijn sommige dingen waarvan je weet dat je ze gewoon niet moet doen. Alertheid is steeds geboden: Ten eerste kan je niet vertrouwen dat als een bepaald voedsel op verschillende plaatsen veilig is, het universeel veilig is.

 6. Wees creatief in de keuken.

Het is heel gemakkelijk om steeds dezelfde maaltijden te blijven eten als je een voedselallergie hebt. In het begin breng je veel tijd door met het uittesten van ‘nieuwe gerechten’in de keuken. Doorzoek sites en video’s, op zoek naar recepten die je kan aanpassen aan jouw noden.
Het is niet de makkelijkste opdracht, maar het is de moeite waard als je een hapje neemt van een lekker nieuw gerecht!

 

Succes,

Kris

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!