Sommige lezers weten ondertussen al dat ikzelf een dochter ‘Birte’ heb met een ernstige pinda-allergie en kruisallergie lupine. Tot vorig jaar ook kruisallergie soja maar gelukkig is ze hier ondertussen uitgegroeid. Jawel, jaren was ook soja taboe maar jaarlijks zagen we de parameters voor soja in het bloed dalen. Vorig jaar was de parameter terug binnen de normale waarden en was de tijd rijp om soja te provoceren. Volgens een vast schema bouwden we soja opnieuw in en dit gaf geen enkele klacht. Oh, wat was mijn dochter blij dat ze eindelijk terug de soja bananendrink kon nemen.
Ondertussen is mijn kleine meid een flinke puber en heeft ze het eerste jaar secundair onderwijs afgerond. Hieronder schrijft ze voor jullie haar ervaringen van haar leven met een voedselallergie neer.
‘Allergie hebben is niet fijn, je voelt je soms niet goed in je vel, maar je bent ook bang. Bang om het verkeerde te eten, bang om een allergische reactie te krijgen, bang om ermee geconfronteerd te worden,… Of deze angst nodig is? Ik weet het niet. Ik heb net het eerste middelbaar latijn afgerond, en heb zelf een allergie voor pinda’s. Toen ik voor de eerste keer naar het middelbaar moest (1 september) had ik veel zenuwen. Zenuwen omdat ik niet wist hoe m’n nieuwe klasgenoten gingen reageren op mijn allergie. Wat mij hielp was dat al mijn leerkrachten al ingelicht waren. Misschien het voordeel van een mama te hebben die diëtiste is. Na contact met de directie is zij uitgenodigd op de klassenraad eind augustus en zijn ineens alle vakleerkrachten op de hoogte gebracht. Een aanrader voor iedereen, zorg dat je ouders tijdig de school contacteren en de ernst benadrukken. Uiteindelijk reageerden ook mijn nieuwe klasgenoten goed en vonden ze het niet erg! Al meteen viel er een hele last van mijn schouders. Waar ik nu het meeste schrik voor heb, wel dat is op de speelplaats. Niet iedereen weet namelijk dat ik een allergie heb. Ik wil nog altijd nieuwe vriendinnen leren kennen. Niet dat ik zoveel angst heb, maar het zou toch even schrikken zijn als zij afkomen met M&M’s bijvoorbeeld. Het liefst van al had ik uiteraard liever geen allergie, helaas kan je dat niet kiezen. Leuke dingen kan je gelukkig met of zonder allergie doen!’
Birte
In september start Birte in het 2de jaar Moderne dit wil zeggen een nieuwe klas, gedeeltelijk nieuwe leerkrachten, nieuwe klasgenoten, … Vorige week hadden we onze jaarlijkse controle met de allergoloog en hebben we dit besproken. Is het voldoende dat de leerkrachten dit doorgeven aan de nieuwe leerkrachten? Kan Birte zelf haar nieuwe klas op de hoogte brengen? Ikzelf ben niet de mama die alles in haar plaats wil blijven doen en heb haar van bij aanvang vrij zelfstandig opgevoed. Maar de allergoloog was hier duidelijk in, de tijd is absoluut nog niet rijp om dit door haar te laten overnemen. Stel je voor, 13 jaar en het eerste dat je tegen je nieuwe klasgenoten moet zeggen ‘Hoi, ik ben Birte en heb een ernstige pinda-allergie, om deze reden mogen jullie geen pinda’s snoepen of pindakaas op jullie boterhammen smeren!’ Als je het zo bekijkt, inderdaad sociaal niet echt aan te bevelen. Dus ook nu is mijn mailtje naar de directie onderweg zodat alle leerkrachten goed op de hoogte zijn en de klastitularis dit mee kan opnemen tijdens de info-avond voor ouders en leerlingen.
Weten jullie soms niet goed op welke manier dit aan te pakken? Wanneer zijn heel duidelijke strikte afspraken absoluut nodig en wanneer is dit wat overdreven en overbodig? Elke allergiepatiënt is immers anders en reacties zijn héél verschillend. Bespreek dit onderwerp zeker met de allergoloog, huisarts en/of allergiediëtist.
En nu eerst genieten van de vakantie!
An