Zomervakantie! Dat betekent voor velen op reis en dus ook in het buitenland uit eten gaan. In een vreemde taal uitleggen dat je geen gluten mag eten, is geen sinecure. Zeker niet in het land van de pasta en pizza!
Om te voorkomen dat ik met handen en voeten moet uitleggen wat gluten zijn, heb ik tijdig mijn voorbereidingen getroffen.
Het hotel is gemaild in verband met hun kennis en aanbod van glutenvrije maaltijden. Check!
Maar wat met uit eten gaan? Wat als ze me niet verstaan? Niet overal kan je je behelpen met Engels, zeker niet in Italië! Mensen met coeliakie kunnen al van één kruimel ziek worden en dat wil je niet, zeker niet tijdens je vakantie. Weten ze in de plaatselijke restaurants dat glutenvrije pasta niet mag gekookt worden in water, waar eerder glutenbevattende pasta in werd gekookt? En wordt de glutenvrije pizza in een aparte oven gebakken of tenminste in een stuk aluminiumfolie?Vooraf zit je met heel wat vragen, glutenvrij in het land van de pasta en pizza lijkt niet evident.
Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen:
Via de online-winkel van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) kun je een dieetvertaling downloaden. Op de vertaling staat welke voeding wel en niet is toegestaan en tips voor ontbijt, lunch en diner.https://www.glutenvrij.nl/dieetvertaling. Ook heeft de online winkel van de NCV dieetpasjes in creditcardformaat te koop. Er staat op wat iemand die glutenvrij moet eten wel en niet mag hebben, makkelijk voor in je portemonnee. https://www.glutenvrij.nl
Wat denken jullie van de Dutch Gluten Free Restaurant Card? Ik vind ‘m heel duidelijk. Via deze link (klik) vind je 54 vertalingen van de restaurant card. Je klikt op de gewenste taal en er opent een pagina waar je de kaart ziet in de juiste vertaling. Vervolgens klik je op een link voor het pdf bestand en kun je ‘m printen.
Zo staat de Italiaanse variant al in mijn telefoon opgeslagen, maar neem ik ook de geprinte versie mee, samen met mijn vertaald dieetblad en mijn pasje. Check!
Als het warm is, eet ik sowieso minder. Maar ik moet wel eten!
Daarom neem ik wat producten mee, zoals glutenvrije muesli, dat is super lekker met yoghurt en vers fruit, wat bijna elk hotel wel bij zijn ontbijt serveert.. Of ik vraag een eitje, dat ik samen met mijn glutenvrije toastjes opeet.
Voor de lunch vraag ik een salade met een dressing van olie en azijn, zonder slasaus en croutons of gepaneerde stukjes vlees of vis. Een omelet met groenten is dan ook lekker of een stoofpotje met groenten. Misschien ga ik wel op zoek naar een glutenvrije pizza. Anti-pasta en risotto zijn het meest geschikt voor glutards.
Met mijn voorraadje glutenvrije producten van thuis en mijn ‘vondsten’ in de plaatselijke supermarkt, gecombineerd met fruit en groenten, heb ik alles voor een picknick op het strand.
Wat het diner betreft, op restaurant, laat ik mijn Italian Glutenfree Restaurant Card ‘gewoon’ even zien. (http://www.celiactravel.com/file_uploads/cards/italian-gluten-free-restaurant-card.pdf) Kijken of er paniek uitbreekt of dat ze precies weten waar het over gaat! Met verse vis, vers vlees en gegrilde groenten of een salade en risotto moet het wel goed komen toch?
Mijn zorgen vooraf bleken ongegrond. Zoals uit de foto’s blijkt, was in ons hotel voldoende keuze van glutenvrije producten bij het ontbijt en ‘s avonds een glutenvrije menu. Tijdens mijn verlof in Toscane, heb ik gemerkt dat er veel restaurants zijn waar je glutenvrij kan eten. Naast vegetarisch wordt er vaak ook een glutenvrije menu voorzien. Het glutenvrij dieet is er goed gekend aangezien veel Italianen coeliakie hebben, dus het land van de pasta is zeker een goede keuze voor glutards!
Fijne zonnige vakantie!
Kris