Ovenschotels aan de kant, het is maart en dus in avant-première lenteslaatjestijd!
De afgelopen dagen moest je je ogen al af en toe dichtknijpen tegen de zon, dan komt de lente weer in het land.
De overgang van winter naar lente betekent niet alleen meer zon, maar helaas ook meer allergieën. Er komen meer pollen in de lucht, waardoor veel mensen weer naar hun zakdoek moeten grijpen. Als jij ook opkijkt tegen het niezen, de loopneus en de jeukende ogen, is het een goed idee om nu al gebruik te maken van de volgende tips:
1. Laat de pollen niet binnen: Hoewel het leuk is om een lentebriesje binnen te laten in je huis, is het toch aan te raden om deuren en ramen gesloten te houden. Neem ook volgende maatregelen:
-Geef tijdens je lenteschoonmaak extra aandacht aan de plaatsen waarin allergenen zich verzamelen. Denk hierbij aan luchtfilters, beddengoed, gestoffeerde meubels en tapijten.
-Verlucht je huis na een regenbui.
-Omdat pollen gemakkelijk blijven hangen op stoffen is het belangrijk om je kleding te wisselen zodra je thuis komt.
-Laat je kleding niet buiten drogen zodat je de pollen weer mee naar binnen neemt.
-Neem een douche voor het slapen gaan als je buiten bent geweest? Zo komen de allergenen niet in je bed terecht.
2. Probeer de tijd met de meeste pollen te vermijden: In de ochtend tussen 5 en 10 uur hangen er de meeste pollen in de lucht. Mijd deze periode om activiteiten buiten te doen.
3. Controleer polleninformatie: Raadpleeg regelmatig websites en apps die gericht zijn op mensen die allergisch zijn voor pollen. Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid heeft een website waarop informatie over pollen vermeld staat en MSD Belgium heeft een app ontwikkeld die de plaatselijke concentratie van pollen in de lucht kan voorspellen. Wie geen smartphone heeft om deze app te downloaden kan terecht op deze website.
4. Pas op voor kruisreacties: Ongeveer de helft van de mensen met een pollenallergie vertoont een kruisreactie voor bepaalde fruit- of groentesoorten en noten. Bij een kruisreactie richten de antistoffen die het lichaam aanmaakt tegen de pollen zich ook tegen bepaalde eiwitten in bepaalde vruchten zoals pit- en steenvruchten, sommige groenten en/of noten.
De klachten daarbij zijn vooral jeuk, irritatie, zwellingen ter hoogte van de lippen, tong mond of keelholte bij het eten van rauwe groenten en fruit.
Als de groenten, fruit of noten verwarmd worden, blijft de reactie meestal achterwege omdat het eiwit dat verantwoordelijk is voor de allergische reactie, gevoelig is voor hitte.
Daarom dat de meeste mensen wel appelmoes of hazelnootpasta verdragen, maar geen appel of hazelnoot.
Bij deze lentetemperaturen past een typische lenteslaatje. Dit recept is afkomstig uit Libelle lekker! en is een super goede vitaminebom. Wij zijn fan!
Aspergesalade met ham en ei
Ingrediënten voor 4 personen
500 g witte asperges
200 g gekookte ham
1 kropsla
2 lente-uien
250 g artisjokharten (gemarineerd)
8 tomaten (half gedroogd)
4 eieren
4 el mayonaise
4 el yoghurt
2 el gehakte kruiden (bijv. bieslook, peterselie, basilicum)
peper – zout
Bereidingswijze
• Schil de asperges, breek de harde uiteinden af en snij in stukken. Kook ze beetgaar in licht gezouten water. Spoel met koud water en laat uitlekken.
• Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat afkoelen. Pel en halveer ze.
• Roer voor de dressing de mayonaise glad met de yoghurt. Meng de kruiden erdoor. Kruid met peper en zout. Voeg eventueel wat kookvocht van de asperges toe.
• Spoel de sla en zwier droog. Scheur de blaadjes in stukken. Snij de lente-uien in ringen. Hak de gedroogde tomaatjes grof. Snij de artisjokharten in partjes. Snij ook de ham in stukken.5
• Maak een salade van de sla met de asperges, de artisjokken, de tomaatjes, de ham en de eieren. Lepel wat dressing over de salade en bestrooi met lente-ui.
Geniet van de zon en deze heerlijke salade ☺, Kris