Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Ken jij de aandoening ACNES al?

Ken jij de aandoening ACNES al?


ACNES: onbegrepen buikpijn die vaak over het hoofd wordt gezien

Aangezien we als allergiediëtisten vaak werken met mensen met darmklachten, al dan niet met een diagnose, brengen we deze aandoening graag even onder de aandacht.

ACNES is de Engelse afkorting van Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Bij ACNES heeft de patiënt buikpijn door een beknelde zenuw in de buikwand. Lange tijd was de aandoening onbekend en werd het afgegeven als ‘onbegrepen buikpijn’.

In de acute fase heeft ACNES vergelijkbare symptomen zoals andere (darm)aandoeningen. Typerend voor ACNES is echter dat de pijn zich op dezelfde plaats in de buik bevindt en kan door veel mensen zelfs met één vinger aangewezen worden. De pijn wordt vaak omschreven als branderig, snijdend en zeer aanwezig. Verdere belangrijke kenmerken zijn dat de buikklachten verergeren bij activiteiten en vrijwel nooit ‘s nachts aanwezig zijn. Soms lijkt het alsof de buikorganen betrokken zijn en kan men er misselijk van worden.

Een deel van de patiënten heeft eerdere buikoperaties gehad of een buiktrauma doorgemaakt, maar ook een groot deel van de patiënten krijgt ACNES zonder eerdere aanleiding.

Voor alle duidelijkheid: er is geen link met voeding voor deze aandoening.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!