Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Anafylaxie voor de meest voorkomende voedselallergieën

Anafylaxie voor de meest voorkomende voedselallergieën


Anafylaxie door voedsel (AV) is een ernstige allergische reactie waarbij minstens 2 orgaansystemen betrokken zijn of een ernstige reactie met een abnormaal lage bloeddruk. Onderzoeken hebben al uitgewezen dat de meeste gevallen van anafylaxie op de spoedafdeling in Westerse landen door voeding worden uitgelokt. Er wordt ook gerapporteerd dat het percentage van anafylaxie van alle aanmeldingen op de spoeddienst meer dan verdubbeld is over een periode van 4 jaar.

Ondertussen is het voorkomen van voedselallergie bij kinderen met 50% gestegen in de laatste 20 jaar waarbij pinda-allergie en notenallergie meer dan verdrievoudigd zijn.

Toch zijn data over de aantallen van anafylaxiegevallen voor individuele voedingsgroepen schaars. In een kinderziekenhuis in Montreal (Canada) werd onderzoek gedaan naar het aantal anafylaxiegevallen van de 9 meest voorkomende voedselallergieën: pinda, noten, koemelk, kippenei, soja, vis, weekdieren, sesam en tarwe.

 

Van mei 2011 tot april 2017 werden kinderen (18 jaar en jonger) die naar de spoedafdeling kwamen met anafylaxie gerekruteerd voor de “Cross-Canada Anaphylaxis Registry”. Met een gestandaardiseerde methode werden symptomen en triggers (uitlokkers) van anafylaxie verzameld door getrainde onderzoekers tijdens hun verblijf op de spoedafdeling. De ernst van de anafylaxie werd bepaald aan de hand van een schaal en ingedeeld als mild, matig en ernstig.

 

Tussen 2011 en 2017 werden 84,1% van alle anafylaxiegevallen veroorzaakt door voeding. Er was enkel een verandering waarneembaar voor pinda (daling), noten (stijging) en onbekende triggers. Er waren geen noemenswaardige veranderingen voor anafylaxie door andere voedingsmiddelen.

De toename van reacties op noten kan verklaard worden door het toegenomen gebruik van noten doordat plantaardige voeding gepromoot wordt door voedingsdeskundigen. De reacties op noten kunnen even levensbedreigend zijn dan andere voedselallergieën. Daarom is het belangrijk dat deze patiënten met notenallergie een goede begeleiding krijgen zodat ze hun risico goed kunnen inschatten en zich bewust zijn van alle producten die noten kunnen bevatten.

Anafylaxie van pinda was gedaald gedurende de jaren van het onderzoek. Dit kan te wijten zijn aan een betere waakzaamheid bij pinda-allergie gezien en geen vermindering werd waargenomen in het aantal gevallen van kinderen gekend met pinda-allergie.

De toename van de ongekende oorzaken van anafylaxie tijdens de onderzoeksjaren is waarschijnlijk te wijten aan kruisbesmetting en de beperkte waakzaamheid voor anafylaxie in deze gevallen.

De toename van AV tijdens de laatste jaren van de studie is vooral voor noten alarmerend.

Ondanks dat er meer aandacht is voor AV zijn de aantallen van AV niet gedaald de laatste jaren.  Deze bevindingen zijn in lijn met de geziene toename van anafylaxie op de spoedafdelingen.

Conclusie: Educatieprogramma’s en strikte richtlijnen zijn nodig om de alertheid te promoten en de veiligheid te verhogen voor personen allergisch voor noten en voor alle gekende triggers van anafylaxie. Gezien de algemene toename van AV en gekende anafylaxie, is het noodzakelijk om educatieve programma’s voor kinderen en ouders te implementeren in de zorg om het risico op reacties door onoplettendheid en onbewustheid te verminderen.

 

Bron: Rates of anaphylaxis for the most common food allergies

Bruce T. Miles, et al.

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!