In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn kiwi’s afkomstig uit het noorden van China en niet uit Nieuw-Zeeland. Zo worden ze nu over de hele wereld geteeld.
Vanuit nutritioneel oogpunt zijn zowel de groene als de gele kiwi’s zeer voedzaam en zijn het goede bronnen van vezels, vitamine C en E, foliumzuur en bioactieve stoffen zoals fytochemicaliën. Twee kiwi’s bevatten ongeveer 3-5 g vezels en bijna 200 mg vitamine C (dagbehoefte vit C is 75g). De vezelinhoud van kiwi’s kan een aanzienlijk effect hebben op de spijsvertering omdat de vezels de fecale bulk verhogen, voor een zachte ontlasting zorgen en de smering verbeteren.
Van groene kiwi’s is aangetoond dat ze de waterretentie in de darm verhogen, wat helpt de ontlasting te verzachten en de doorgang te bespoedigen.
Kiwi’s hebben ook een prebiotisch effect: Het toevoegen van 1 tot 2 kiwi’s per dag, gedurende 4 weken leidde tot een aanzienlijke verbetering van de stoelgang.
Componenten van kiwi’s zijn in staat zijn om de dikke darm microbiota te moduleren. Ze kunnen de groei van goede bacteriën in de dikke darm rechtstreeks stimuleren die de ontwikkeling van schadelijke bacteriën afremmen. Niet alleen de dikke darm microbiota werden beïnvloed maar ook de barrièrefunctie van de dikke darm verbeterde. Een regelmatige en consequente consumptie van kiwi’s kan een positieve invloed uitoefenen op de gezondheid van de dikke darm.
Een handvol klinische studies hebben aangetoond dat de ontlastingsfrequentie en -consistentie bij mensen met constipatie verbetert na consumptie van twee tot drie kiwi’s per dag.
Is de consumptie van twee tot drie kiwi’s per dag haalbaar?
Voor de meeste mensen wel. Er zijn echter mensen voor wie dit niet haalbaar is. Dit geldt voor mensen met een IgE-gemedieerde allergie voor kiwi, die het meest voorkomt tijdens de adolescentie (maar die nog steeds relatief zeldzaam is) alsook voor mensen die kiwi’s eenvoudigweg niet lusten.
En als men gedurende een lange periode twee tot drie vruchten per dag moet eten, zijn er dan negatieve gevolgen?
Voor mensen met functionele darmklachten zullen kiwi’s waarschijnlijk beter verdragen worden dan gedroogde pruimen (waarvan ook is aangetoond dat ze de ontlastingsfrequentie verhogen) omdat ze weinig vergistbare koolhydraten (FODMAP’s) bevatten die een opgeblazen gevoel en buikpijn kunnen veroorzaken.
Is kiwi de nieuwe supervrucht?
Over het geheel genomen suggereert het opkomende bewijs dat twee tot drie kiwi’s per dag kunnen helpen bij de symptomen van constipatie.
Het is een gemakkelijk verkrijgbare vrucht met veel voedingsstoffen en heeft dus zeker recht op een prominente plaats tussen de groenten en fruit in uw supermarktkarretje.
Praktisch gezien, wissel de groene en gele variëteit af en streef naar twee tot drie kiwi’s per dag als u geconstipeerd bent. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te drinken en regelmatig te bewegen voor een betere transit.