Na onze geslaagde 2de basisopleiding, voedselallergie en intolerantie binnen de diëtistenpraktijk, eind april organiseerden we half mei een intervisiemoment. Tijdens een intervisie bespreken we casussen en knelpunten over voedselallergie en -intoleranties. We plannen dit kort na de basisopleiding omdat we uit onze vorige editie geleerd hebben dat er nood is aan bijkomende vorming. Deze moet erg praktisch zijn en bruikbaar in de eigen diëtistenpraktijk.
De deelnemers krijgen de mogelijkheid om een casus/knelpunt uit hun eigen praktijk door te geven waar ze mee vastzitten/moeilijk mee hebben/meer informatie rond willen/delen met andere collega’s/… Ook deze keer was onze werkwijze niet anders. We verdelen de deelnemers in 2 groepen. Voor de pauze werkt het ene groepje rond de casussen van allergie, het andere groepje rond de casussen van intoleranties. Na de pauze wisselen de groepjes.
We werken graag goed gestructureerd tijdens onze intervisie. Wij gebruiken hiervoor de OASE methode:
- De O staat voor opstart. De casus wordt voorgesteld en de deelnemers kunnen bijkomende vragen stellen.
- De A staat voor appreciatie. Hier lijsten we de pluspunten op, met ander woorden, we delen pluimen uit aan de indiener van de casus.
- De S staat voor suggesties. Per 2 zoeken we naar suggesties om op een goede manier verder te kunnen werken en/of het probleem juist aan te kunnen pakken en af te werken.
- Tenslotte hebben we de E die staat voor eindconclusie. We vragen dan aan de indiener van de casus met welke suggestie(s) hij/zij het eerst aan de slag gaat.
Voor we de casus afsluiten toetsen we kort bij de deelnemers of er een aanpak, methode of suggestie uitkomt die eveneens bruikbaar is in hun eigen praktijk. Bij iedere casus die besproken wordt hebben we een notulist. Deze noteert de onbeantwoorde vragen, de appreciatie en de suggesties. Als de casus besproken is, krijgt de indiener van de notulist dit lijstje.
We gieten vooraf alle casussen en knelpunten in een powerpoint. We verwerken in deze presentatie alle nodige informatie die belangrijk is om tot een goed eindresultaat te komen en oplossingsgericht te kunnen werken. Daarnaast voorzien we tools die bruikbaar zijn binnen de casussen en knelpunten die besproken worden.
Hebben we je interesse gewekt? Je kan deelnemen aan deze intervisies als je de basisopleiding hebt gevolgd. Dit jaar plannen we nog 2 intervisies:
- 28 september van 19.00u tot 22.00u in Meeting Center Gent te Gent
- 28 november van 13.00u tot 17.00u in Link21 te Herentals.
Inschrijven kan via: https://www.allergiedietisten.com/bijscholingen/intervisies/
Mieke