Misschien zijn jullie bovenstaande term al beu gehoord. Jawel, ik begrijp dat. Toch vielen er mij een aantal zaken op de voorbije periode.
De regelmatige lezers van onze blog weten ondertussen dat mijn dochter een levensbedreigende pinda-allergie heeft. Zij reageert op minuscule partikels en de voorbije jaren zijn er enkele anafylactische reacties geweest op school, namelijk iemand die pinda’s had gegeten en het lesuur voordien in haar klas zat … Niet fijn natuurlijk. Wel, voor haar pinda-allergie is covid-19 een positief iets. Wat wil je, je komt het klaslokaal niet binnen zonder de handen te ontsmetten, tussentijds handen ontsmetten, er mag niet gegeten worden in het klaslokaal … Wisten jullie trouwens dat de eiwitpartikels van pinda maar liefst 100 dagen aanwezig kunnen blijven indien er niet goed gepoetst wordt? Iemand die extreem allergisch is en een zeer lage drempelwaarde (= hoeveelheid pinda-eiwit die nodig is om een reactie te kunnen uitlokken) heeft, kan dus elke keer opnieuw reageren als die in contact komt met het bevuilde artikel.
Anderzijds merk ik dat er de laatste maanden beduidend meer aanmeldingen zijn van tieners met het prikkelbare darmsyndroom. Ze melden zich aan met een vermoeden van een voedselovergevoeligheid. Uit het gesprek blijkt dat de diagnose prikkelbare darmen al eerder werd gesteld. Regelmatig moet ik starten met het verschil te duiden tussen een allergie en een intolerantie.
Bij een voedselallergie is het immuunsysteem betrokken. Een belangrijk kenmerk van een voedselallergie is dat de reactie reproduceerbaar is, dit wil zeggen dat na inname van het allergeen er telkens exact dezelfde reactie optreedt. Meestal (er zijn enkele uitzonderingen) start de reactie binnen het uur na inname van het allergeen.
Bij een voedselintolerantie is het immuunsysteem niet betrokken en kunnen de klachten wisselend zijn. Daarnaast kunnen de klachten tot 3 dagen na inname opduiken.
Deze tieners lijden vaak onder het corona-gebeuren. Ze missen de sociale contacten, vinden het moeilijk om geen vooruitzichten te hebben … De stress die dit met zich meebrengt, prikkelt uiteraard die darmen. En de examens staan voor de deur, ook dat geeft extra stress. Vooraleer we verder naar intoleranties zoeken, is het belangrijk uit te leggen hoe onze hersenen en darmen met mekaar verweven zijn. Onze darmen zijn enorm bezenuwd en elke overprikkeling in onze hersenen komt ook in de darmen terecht.
Stress heeft een grote impact op maag en darmen. Klachten zoals een opgeblazen gevoel, krampen, winderig, darmrommelingen, constipatie en diarree kunnen puur door stress optreden maar kunnen ook versterkt worden door stress. Deze klachten hebben een enorme impact op je sociaal leven.
Heeft voeding er dan niets mee te maken? Dat klopt natuurlijk ook niet. Het kan zeker zijn dat er een intolerantie is en dat met het vinden van de trigger (= de boosdoener) de klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Anderzijds kan het ook dat reduceren van de stress voldoende is om klachtenvrij door het leven te stappen. Een boek dat ik regelmatig aanraad bij deze problematiek, is ‘Blijven ademen’ van Katrien Geeraerts, Louis Van Nieuland. Als je nog iets op je lijstje voor kerst moet zetten 😊.
In deze tijden is het vooral belangrijk zelf stil te staan bij wat dit allemaal met je doet maar ook de mensen rondom jou mee te checken. Vraag jij wel eens: Hoe gaat het met je? Heb oog en oor voor mekaar. Het kan zo’n verschil maken. In het kader van goed voor jezelf en je naaste zorgen, heb ik nog 2 aanraders:
- De website checkjezelf.be
- Het rode kruis ontwikkelde een interessante app HOUVAST. Compleet met dagboek, zelfzorgplan en tips over hoe omgaan met iemand die het moeilijk heeft.
Last but not least, nog enkele tips voor de studenten:
- Ga op tijd slapen, je nachtrust is enorm belangrijk. Het is beter om een uurtje vroeger op te staan dan te laat te gaan slapen.
- Eet voldoende en gezond. Zorg voor regelmaat in je eetpatroon: 3 maaltijden en een gezond tussendoortje.
- Drink voldoende water.
- Zorg voor voldoende ontspanning.
- Heb vertrouwen in jezelf. Je kan het!
Nog een recept van heerlijke energierepen:
Nodig: (voor 4 repen)
54 g dadels
26 g havermout of havermeel
12 g hazelnoten
6 g cacaopoeder
10 g rozijnen
4 g olie (maïsolie, zonnebloemolie …)
Bereiding:
Doe alle ingrediënten behalve de olie in een blender en mix.
Je krijgt dan een korrelige massa.
Doe deze in een kom en voeg de olie toe.
Kneed met de hand tot een vaste geheel.
Druk plat op een plank en vorm een kleine rechthoek.
Snijd er 4 repen van.
Variatie:
Vervang de rozijnen door ander gedroogd fruit: cranberries, bosbessen …
Vervang noten door andere noten, zaden, pitten of gemalen kokos.
Vervang havermout door ander meel of mout: speltmeel of speltmout, boekweitmeel of boekweitvlokken …
Veel succes,
An