Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Eosinofiele oesofagitis wat is dat?!

Eosinofiele oesofagitis wat is dat?!


Waarschijnlijk hebben velen nog nooit gehoord van EoE of eosinofiele oesofagitis? Het is nog maar een paar jaren dat men weet heeft dat EoE bestaat. Doordat er meer aandacht is om er naar te zoeken wordt het vaker gediagnostiseerd.

Eosinofiele oesofagitis (EoE) is een chronische ontsteking van de slokdarm. In de wand van de slokdarm (oesofagus) komen bij deze aandoening extreem veel eosinofielen (bepaald type witte bloedlichaampjes) voor. Ze dringen binnen in de slokdarmwand en veroorzaken er een ontsteking. EoE wordt vastgesteld via een gastroscopie (onderzoek van slokdarm en maag). EoE kan voorkomen bij zowel kinderen als bij volwassenen. De oorzaak is nog niet gekend. Wel hebben de kinderen vaak al een voedselallergie en de volwassenen hebben vaak al een pollenallergie.

De meest voorkomende symptomen zijn: slikproblemen, het gevoel dat er een brok in de keel zit, eten dat niet goed zakt in de slokdarm, pijn achter het borstbeen, zuurbranden, reflux, hoesten na de maaltijd en misselijkheid. Men start vaak met medicatie, eventueel aangevuld met een eliminatiedieet. Hiervoor kan gekozen worden in overleg met de patiënt en/of de ouders en de behandelende arts voor een 2-voedings-eliminiatiedieet (melk en tarwe), een 4-voedings-eliminatiedieet (eieren, melk, soja en tarwe) of voor een 6-voedings-eliminatiedieet (eieren, melk, noten/pinda, vis/schaal- en weekdieren, soja en tarwe).

In het verleden werd steeds gestart met het 6-voedings-eliminatiedieet maar men merkte dat de 2 grootste triggers melk en tarwe blijken te zijn waardoor nu vaak een “step-up” gedaan wordt. Hierbij gaan mensen eerst melk en tarwe mijden en bij beterschap hoeft men de andere allergenen niet meer te elimineren. Wanneer de klachten toch niet verdwenen zijn, gaat men ei en soja bijkomend vermijden. En enkel wanneer dan geen beterschap is, gaat men het volledige 6-voedings-eliminatiedieet toepassen.

Na het weglaten van deze allergenen en op voorwaarde dat de klachten zo goed als volledig verdwenen zijn, worden deze allergenen een voor een terug geïntroduceerd om de ‘uitlokker’ op te sporen. Deze voedingsaanpassing is niet evident en gebeurt dan best onder begeleiding van een allergiediëtist. De voedingsaanpassing heeft bij 75% van de patiënten succes. Je kan alvast een receptenbundel vinden op onze website (link).

Hier een lekker receptje vrij van ei, koemelk, noten/pinda, soja, vis/schaal- en weekdieren en tarwe.

 

OVENSCHOTEL MET HERFSTGROENTEN

(6 pers)

Ingrediënten:      1 kg aardappelen – 200 g pompoenvlees – 2 pastinaken – 200 g knolselder – 1 blik gepelde tomatenstukjes (400 g) – 400 g ongekruid gehakt* – 1 eetlepel gedroogde oregano – 1 gesnipperde ui – 1 takje verse tijm – enkele verse blaadjes salie – 1 takje verse rozemarijn – 1 bouillonblokje* – peper – nootmuskaat – rijstdrink – margarine* – bouillonpoeder* – zout – 1 eetlepel maïszetmeel

*vrij van ei, melk, soja, tarwe

Bereiding:

  • Schil de aardappelen. Snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar in licht gezouten water.
  • Giet de aardappelen af en maak puree met rijstdrink, nootmuskaat, peper en margarine.
  • Snijd het pompoenvlees in stukjes. Dunschil de pastinaak en snijd in stukjes. Schil de knolselder en snijd in stukjes.
  • Roer het gehakt rul in een kookpot. Kruid met peper.
  • Voeg dan de ui, de pompoen, de knolselder en de pastinaak toe samen met 1 dl water, het bouillonblokje, de tomatenstukjes, de peper, de oregano, de tijm, de salie en de rozemarijn. Laat 15 min. zachtjes sudderen. Neem de verse kruiden uit de saus. Breng verder op smaak met bouillonpoeder en peper.
  • Bind de saus lichtjes met maïszetmeel.
  • Doe het groenten-gehaktmengsel in een ovenschotel. Doe de puree er bovenop. Leg er enkele klontjes margarine op. Plaats gedurende 5 minuten onder de grill tot de puree een korstje heeft.

 Variatie:

Neem andere groenten bv. broccoli, courgette, paprika’s … Maak er geen ovenschotel van. Doe de gehakt-groentesaus onder glutenvrije spaghetti.

Smakelijk

Marieken

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!