Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Ik ga op reis en ik neem mee …

Ik ga op reis en ik neem mee …

Op reis gaan, heerlijk is het toch. Niet? Misschien is het voor iedereen niet altijd even eenvoudig. Heeft je kind, je partner of jijzelf een allergie dan kan op reis gaan soms best wel een uitdaging zijn. Een goede voorbereiding is dan nóg belangrijker. Er zijn veel dingen om op te letten. Met deze blog help ik je alvast op de goede weg.

  1. Neem voldoende medicijnen (bv. antihistamine of je epipen + reserve) mee. Stop ze steeds in je handbagage. Sommige medicijnen kunnen niet tegen het temperatuurverschil in de bagageruimte van het vliegtuig. Bovendien kan je bagage kwijtraken of komt ze te laat aan op je bestemming en je wil niet zonder medicijnen vallen! Vraag bij je apotheek of huisarts om een medisch attest voor de medicijnen. Mochten er onderweg (bijvoorbeeld in de luchthaven) vragen komen over je medicijnen, dan is het wel zo handig dat daar alles in staat. Neem eventueel een extra voorschrift mee (met de vermelding van de werkzame stof) voor je medicijnen en zorg voor een goede reisapotheek.
  2. Bij een ernstige allergie verwittig je best vooraf de luchtvaartmaatschappij bij een vliegreis. Ze kunnen dan voor vertrek omroepen dat er bepaalde voedingsmiddelen niet gegeten mogen worden tijdens de vlucht en die ook niet verkopen aan boord.
  3. Het is altijd gemakkelijk om een kleine voorraad van de producten mee te nemen die veilig gegeten kunnen worden. Vooral de basisproducten als brood, ontbijtgranen, een melkvervanger. Vaak moet je op vakantie wel even zoeken naar de winkels die geschikte producten verkopen. Dus voor de eerste paar dagen is wel fijn om je daar geen zorgen over te moeten maken. Bij een vliegtuigreis kijk je wel best vooraf na of je voeding mag meenemen in je koffer naar het land van je bestemming. Je kan ook vooraf al online opzoeken welke winkels er in de buurt van je vakantieverblijf zijn en met een beetje geluk kan je hun aanbod al online bekijken. Kook je zelf op reis, zorg dan voor leuke, niet te moeilijke en lekkere recepten.
  4. Heb je een lange vlucht en wil je dan ook graag iets eten? Informeer vooraf bij de maatschappij wat de mogelijkheden zijn voor de maaltijden aan boord. Glutenvrij, pindavrij, lactose-arm, notenvrij … is bij veel maatschappijen mogelijk!
  5. Ga je op hotel? Neem vooraf contact op met het hotel en vraag na wat de mogelijkheden zijn voor je allergie. Het hotel is dan al op hoogte van je komst en kan zorgen voor de nodige ‘juiste/aangepaste’ producten. Dat zorgt al voor een aangenamer gevoel voor je vertrekt. Huur je een huisje of appartement? Zoek online of er in de buurt restaurants zijn waar je een aangepaste maaltijd kan krijgen, mail hen eventueel vooraf zodat je daar niet voor verrassingen komt te staan.
  6. Heb je een allergie voor huisstofmijt, neem dan – als dat kan – een setje beddengoed mee. De bedden in vakantieverblijven zijn vaak al wat ouder en niet altijd even netjes. Eigen materiaal kan je een hoop last besparen. Denk ook aan schoonmaakdoekjes om het verblijf even te poetsen bij aankomst. Je kan ook vooraf op zoek gaan naar huisjes/appartementen of hotelkamers die zijn ingericht voor mensen met een huisstofmijtallergie. Deze kamers worden extra schoongemaakt en hebben vaak gladde vloeren zonder matten.
  7. Voor baby’s, peuters en kleine kinderen zijn er handige T-shirtjes en armbandjes te koop die aangeven dat je kindje een allergie heeft. Dit kan voorkomen dat je kindje net dat ene snoepje krijgt wat een allergische reactie kan uitlokken.
  8. Zorg ervoor dat je de belangrijkste woorden over je allergie kent in de taal van je vakantieland. Schrijf het eventueel op zodat je het kan laten zien als je ergens gaat eten/winkelen. Zo kan je misverstanden voorkomen. Je kan ook gebruik maken van bestaande vertaallijsten. Je kan voor je vertrek een vertaal-app downloaden op je telefoon. Bijvoorbeeld Google Translate of AllergySmartz. Altijd handig als je snel iets wil vertalen.
  9. Maak een lijst op van de plaatselijke ziekenhuizen (en eventueel de dichts bijzijnde huisarts). Steek bij je identiteitskaart een briefje met informatie over je allergie(ën) in de taal van het land dat je bezoekt, met de noodnummers, de nummers van je contactpersonen en het nummer van je reisbijstand.

Dit zijn allemaal tips om je vakantie (met een allergie) gemakkelijker en meer ontspannen te maken. Zo kan je maximaal genieten van een welverdiende vakantie! Laat de (voor)pret maar beginnen!

Mieke

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen

Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!