Allergiediëtisten: gespecialiseerd in allergie, intolerantie, coeliakie en fodmap.
Hoge concentraties van korteketenvetzuren aanwezig in de darmen van baby’s zouden bescherming bieden tegen het ontwikkelen van allergie

Hoge concentraties van korteketenvetzuren aanwezig in de darmen van baby’s zouden bescherming bieden tegen het ontwikkelen van allergie


Korteketenvetzuren (butyraat en propionaat) worden geproduceerd door microben in de darm na fermentatie (vergisting) van voedingsvezels. Bij dieren is aangetoond dat korteketenvetzuren ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Naar aanleiding hiervan werd onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van de korteketenvetzuren bij de preventie van allergie en astma. Voedingsaanpassingen zouden een rol kunnen spelen.

Men analyseerde de stoelgang van 301 éénjarige kinderen. Men onderzocht dan het verband met hun voeding en allergie en astma later in hun leven. Uit de resultaten bleek dat kinderen met de hoogste niveaus aan korteketenvetzuren (butyraat en propionaat) in de ontlasting op de leeftijd van één jaar, aanzienlijk minder allergische aanleg hadden en minder kans op het ontwikkelen van astma tussen 3 en 6 jaar. Kinderen met de hoogste concentraties aan butyraat hadden ook minder kans op een diagnose van voedselallergie of allergische rhinitis (neusverkoudheid).
Daarnaast werden ook muizen behandeld met korteketenvetzuren om hun effect op allergisch luchtwegontstekingen te onderzoeken. De ernst van de luchtwegontsteking verminderde aanzienlijk.

 

Deze resultaten suggereren dat methoden om de hoeveelheden korteketenvetzuren te verhogen, o.a. via de voeding, een nieuwe preventieve optie kan zijn voor allergische aandoeningen bij kinderen.
Bron: High levels of butyrate and propionate in early life are associated with protection against atopy

Onze maandelijkse tips ontvangen?

Je kan hier onze privacyverklaring nalezen


Professioneel advies nodig?

Maak nu een afspraak met een van onze diëtisten!